Fanzinler üzerine konuşurken altını kalınca çizdiğimiz bir konu var. Genel çerçeveden bakacak olursak fanzin özgür bir yayındır ve etrafındaki dünyayla etkileşim çabası taşır. Bireysel, ekiplerle birlikte veya dâhil olunan topluluk nezdinde ortaya çıkmış olması fark etmez, bir ifade aracıdır ve dolaylı olarak sanatsal değer taşır. En az 1 kişiye görünmek adına yaratılır ve birçok istenci içinde barındırır. Bir bakıma kendi muhatabını bulma ihtimalinin kâğıda dökülmüş halidir ve insanların bu alandaki farkındalığıyla katlanarak yoluna devam eder. İşte bu sebeple yurtdışında düzenlenen harika bir etkinlikten bahsetmek istiyorum.
İlk olarak 2009 yılında Brainscan Zin yaratıcısı Alex Wrekk tarafından ortaya konan ve gelenekselleştirme çabasıyla her yılın Temmuz ayında kutlanan Uluslararası Zin Ayı etkinlikleri yurtdışında oldukça renkli geçiyor. Batı dünyasında yer alan zin kütüphanelerinin ve distroların öncülük ettiği bu etkinliklerde o aya özel çıkan zinlerin yanı sıra eski zinler ve fanzinler okurlarla buluşuyor. Sohbetler, atölyeler, söyleşilerle etkileşim arttırılmaya çalışılarak, bir bakıma bu yayın türü üzerine farkındalığın pekiştirilmesi ve yeni meraklılarını bulması hedefleniyor.
Buraya kadar her şey güzel, “Peki biz ne yapabiliriz?” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Elbet önceki yazımda da belirttiğim gibi ülkemizin bulunduğu koşullar sebebiyle fanzinlerin bir organizasyon aracılığıyla bir araya gelmesi hayli zor ve masraflı bir çaba. Bu nedenler sosyal medya aracılıyla bu sürece bir yerinden dâhil olabiliriz.
Yapacağımız şey oldukça basit
Bu ay içerisinde ürettiğimiz fanzinleri ve zinleri #izm2022 ( International Zine Month 2022) etiketiyle yayınlayarak bu uluslararası düzeydeki etkileşime ortak olabiliriz ve Uluslararası Zin Ayı çerçevesinde çıkan paylaşımlara Türkiye’den de katkı koyabiliriz.
Fanzinler zaten bildikleri şekilde üretimlerini gerçekleştireceklerdir ama daha önce böyle bir çaba içerisine girmek istemiş fakat bir şekilde istencini ötelemiş kişileri cezbedecektir. Bunun yanında fanzin yayımcılığında çeşitli üretimler ortaya koymuş ama farklı bir şeyler denemek isteyen fanzinciler için de bir fırsat (bahane) olacağını düşünüyorum.
Şahsen ben Sıvadık Fanzin’in yeni sayısıyla ve bireysel olarak çıkartacağım zinlerle bu etkinliğe dâhil olacağım. Şayet bu davetimiz yankı bulursa:
- Instagram üzerinden yayınladığınız zinleri ve foto albümlerini paylaşmayı
- Fanzin Apartmanı sitesi üzerinden çeşitli içerikler yayınlamayı
- Katılan fanzincilerle röportajlar yapmayı
- Geçmiş yıllarda çıkan fanzinlerden örnekler paylaşmayı
- Çıkan işler üzerine yazılar yazmayı
- Bu ayda çıkan fanzinleri bir drive dosyasına toplayarak PDF paylaşımına açmak istiyorum.
Elbet katılım ne kadar fazla ve çeşitli olursa o kadar geniş bir tablo ortaya çıkacaktır. Yaptığınız çalışmalardan bizi haberdar etmek adına paylaşımlarınıza Fanzin Apartmanı’nı etiketlemeniz veya bizi bir şekilde ulaştırmanız yerinde olacaktır.
Buna ek olarak Temmuz ayı içesinde kararlaştırılacak bir günde İzmir’de toplanıp yeni çıkan fanzinlerin, zinlerin eşliğinde sohbet etmek gibi bir planım da var. Zin ayı kapsamında çıkan işlerden kurulmuş bir masada muhabbet güzel olmaz mı?
Katkı sunulacak diğer fikirlere de açık olduğumuzu ayrıca belirtmiş olayım. Şimdiden nasıl bir şey yapsam dediğinizi duyar gibi oluyorum 🙂 Bu etkinliği yeni şeyler denemek için bir fırsat olduğunu düşünenlerdenim. Baştaki soruya dönecek olursak Uluslararası Zine Ayında ne yapıyoruz?