Manifestosuzluğun Manifestosu: Art Fanzin – Ömer Harmankal Söyleşisi

Yakın zamanda kurulmuş olmasına rağmen yayına başladığı andan itibaren ilgi uyandıran, alternatif sanat disiplinlerine ve fanzinlere verdiği destekle yükselişine devam eden Art Fanzin ve onun babası Ömer Harmankal ile söyleştik.

 

Art Fanzin son dönemde iyi bir çıkış yakaladı ve internet başından sokağa çıkan bir etki meydana getirmeye başladı. Özellikle günümüzde böylesi edebiyat merkezli çıkışların az olduğunu görüyoruz. Daha çok kısa vadeli işler olarak kendini var eden kalkışmalar olarak kalıyor. Art Fanzin’in bu etkisi sence nereden geliyor?

Artfanzin’in  bu etkisi en başta sitemizin kuruluşundan itibaren değiştirmediğimiz ‘hakkımızda’ bölümünde sergilediğimiz dürüstlükten kaynaklanıyor. Bu dürüstlüğün altında ‘manifestosuzluğun manifestosu’nu buldu gençler. Fanzinciler başta olmak üzere tüm gençlerin ürünlerini özgürce paylaşabildiği belki de tek mekân(sitenin dışına çıkışımızın tanımı) olduk. Bu mekândan sokağa çıkmamızda ve dikilmemize sebep olan şey de ciddiyet idi… Ama bu gelişim sürecinde benim emeğim belki de bu oluşuma dönüşmüş internet sitesinde en ciddiye alınmayacak seviyededir. Uğur Hakan Hacıoğlu ve Berat Onur Sakarya’nın emeği bu işin eli öpülesi babasıdır.

 

Geçenlerde güzel bir toplanmayla Tekirdağ Buluşmasını meydana getirdiniz. Nasıl geçtiğinden bize biraz bahseder misin?

Adı Büyük Şehir ama Tekirdağ çok ufak bir şehir… Ve bu şehirde düzenlenen bu etkinlikte Tekirdağlıların doldurması güzel bir şey ama en önemlisi Tekirdağ’da bunu yapabilmek… Tekirdağ gibi tarihi bir geçmişe sahip olan bu şehrin ilk illüstrasyon sergisini düzenlemek artfancılara düştü… Dikkat edin düzenlemek diyorum, artfancılar sadece yardım eder, mekân açar… Hilal Seven’in illüstrasyon sergisini düzenleyen artfancıların yaptığı bir ilkti.

Bunun dışında Aytaç Ars, Padme, Sis söyleşileri ve Uğur Hakan Hacıoğlu Fotoğraf sergisi… Olumlu dönüşler alıyoruz.

artfanzin-etkinlik

Bir de bir Aytaç Ars meselesi var biliyorsun. Birçok fanzin bu adam söz konusu olduğunda ayağını bir adım geri atıyor, ilişkiye girmek istemiyor (ki bence de haklılar). Bu durum Art Fanzin için bir “sarı öküz” meselesine mi döndü yoksa “ben adamın edebiyatına bakarım, yaptığı ettiği beni ırgalamaz” diyenlerden misin?  Bu konu üzerine söyleyeceklerin neler?

Ben kendi adıma konuşabilirim bu konu ile ilgili. Ben elini ayağını toplumun ya da topluma yön veren büyüklerin (büyük şair, yazarlar) tavırlarına göre bir adım geri atıp bir adım ileri atmalarına karşıyım. Fanzinciliğin çok dışında bir tavır… Fanzinciliği koyalım bir köşeye benim vicdanıma sığmıyor. Ben adamın yaptığına ettiğine dikkat ederim;  Aytaç güzel bir adamdır. Ve ondan yana şikâyeti olanlar haklarını sonuna kadar mahkemede falan aramalıdırlar ya da ne bileyim gitsinler dövsünler adamı… Ne diyebilirim. Bence ülkenin en iyi yazarlarından bir olan Aytaç Ars iyi bir adamdır… Ama bu Ömer Harmankal’ın düşüncesidir… Artfanın düşüncesi diye bir şey de söz konusu olamaz… Mevcut edebi birimler (fanzinler,dergiler,yayınevleri) gibi ‘bir fikre sahip’ olma çabasında değildir. Biz siyasi parti değiliz çünkü… artfanda bu adamdan nefret eden adamlar çok… Sevenler de çok… Ben sevenlerdenim mesela… Bana kimse artfandan bir şeyi dayatmıyor ve bu yüzden artfanla devam ediyoruz…  Ama yine üstüne basarak söylüyorum; fanzinler, dergiler, yayınevleri böyle değil…

 

Çalıştığın yayınevinde ayrılıp Malt Yayınevi’ni k bir farklı şeyler yapma (basma) iddiasını taşıyan  çıkış yaptın, hemen arkasından Paskalya Tavşanı’nın kitabı geldi zaten. Malt Yayınevi’nin çizgisi nedir? Yayınlanacak kitapları neye göre seçer? Bizi gelecekte hangi sürprizler bekliyor?

 Farklı şeyler yapacağız ama bu farklılığı büyük şeylerle karıştırmamalı. Büyük dosyalar büyük paralarla basılıyor ve biz de ‘para yok’. Ama şunu söyleyebilirim ki Malt Yayınevi elinden geldiğini yapacak… Belki de çizgimiz budur; ‘’elinden geleni yapan yayınevi’’ çizgisi.  Bize gelen dosyalarda ‘yayınlanabilir’ olması taşıdığı edebi değerle ilgili. Gelecekte bizi gençlere ve dosyalarına gerçekten değer veren bir yayınevinin büyüyüp serpilmesi bekliyor. Bunu izleyip mutlu olacağız. Yani takip edin; hem kim izleyebilir ki bir fidanın dal alıp çiçek açmasını… Bunu kaçırmayın.

 

Son dönemde hacker saldırılarıyla baya uğraştınız, internetten takip ediyoruz ve Fanzin Apartmanı olarak meydana gelen durumdan üzüntü duyuyoruz. Böylesi bir şey asla kabul edilemez. Zaten bildiğim kadarıyla olay adli makamlara intikal etti zaten. Neden Art Fanzin’e bunu yapıyorlar, amaçları nedir?

Bu iş teknik konu ama ne yapmaya çalıştıklarını kestirebiliyoruz. Amaçları karalamak ama bunu yapamadıkları için site yavaşlatarak bizi yavaşlatacaklarını sanıyorlar… Yaptıkları işin ciddiyetinde olmayan insanların yaptığı şeyler bunlar ve cezalarını ödeyecekler.

 

Art Fanzin ilerde neler yapmayı hedefliyor?

Hedef! Bu terimi artfanda fazla kullanmıyoruz mesela. İş! İş, çoğunlukla zorunlulukla yaptığımız faaliyetlerde kullanırız… Biz gerçekleştireceğimiz tüm faaliyetleri bir zorunluluk olarak gördüğümüz için ‘İŞ’ olarak barındırıyoruz kendimizde. Yapacağımız işler arasında küçük şehirler var ama Mart ayında büyük bir Kadıköy Buluşması gerçekleştireceğiz iyi bir mekânda. Bu buluşmada herkesi görmek isteriz.

Kafamızda çok ‘iş’ var ve bunun için durmadan çalışıyoruz ama bunlardan söz etmek için daha çok erken.

Yorum bırakın