Herkese selamlar sevgili Fanzin Apartmanı takipçileri! Bugün, bir başka fanzinle yani Litost Fanzin’in 3. sayısıyla sizlerleyim. Ne var ne yokmuş, biz okurlara nelerden bahsediyormuş, gelin hep birlikte bakalım.
Bu sayının teması İns, yani insan olarak seçilmiş ve tüm sayı tek bir şiirin parçalarından oluşuyor. Şiirin adı da “İns’in Darağacı”. Tamamıyla insanı temele alan fanzin ve şiir, insanoğlunun dört ömür evresinden oluşuyor ve her bir bölüm ayrı bir yazar tarafından kaleme alınmış.
Çocukluk bölümü Doğukan Vural tarafından kaleme alınmış. Doğumun ve yaşamanın getirdiği hissedilemez ağırlığı ve mücadelesini anlatmış, bir çocuğun kendi yazdığı kısımlarda. Dizelerdeki karamsarlık ve gerçekçilik insanı kuşatıyor.
İkinci kısım Gençlik, Alper Yardımcı tarafından kaleme alınmış. Gençlikle beraber başlayan anlam arayışı, o baş döndürücü sevda ve dilemma iklimlerinin insanı sağa sola savurduğu evreyi çok başarılı bir şekilde işlemiş. Çeşitli fikirler, ideolojiler, yaşantıların saplanıp iz bıraktığı bir dönem en nihayetinde gençlik. Damarlarımızda kaynayan kanın en çok hissedildiği çağa yaraşır sözler kullanmış Alper Yardımcı.
Sırada Yetişkinlik dönemi var ve Elif Yılmaz tarafından yazılmış bu kısımda, zamanın hızla gittiğinden, aşkların yol aldığından, şairin de dediği gibi gelinmiş olan yolun yarısından bahsediliyor. Yetişkinliğin aslında bilinmezlik hallerinin en büyüğü olduğunu hissettim bu kısmı okurken. Her şey birer birer unutuluyor, insanlar birbirine yabancılaşıyor ve yalnızlık güzel ama can acıtan bir ışık gibi insanı çevreliyor ya, çocukluk ve gençlik birer birer siliniyor insanın zihninden. Güzel ve etkileyici bir şekilde anlatılmış.
Son kısımda, insan ömrünün son evresine yakışır bir bitiriş var. Hüsamettin Işıktaş’ın kelimeleri özenle seçtiği göze çarpıyor. Ömrün monoloğu ve kendimizle diyaloğu bir kuş üzerinden anlatması, çocukla yaşlı arasında geçen tansiyon bu bölüme yakışır şekilde kullanılmış. Aşkı öldürenle karşılaşması tekrardan iyi anlatılmış ayrıca. Yaşlılığın, ölümle karşılaşmadan evvel çocukluk, gençliği ve yetişkinliğini öldürmesi, ölümle kış arasında kurulan ilişki ve namlunun metafor olarak kullanımı da oldukça başarılı. Toplamda dört bölüme baktığımızda da sağlam bir hikâye, bir şiir ve bir ömür bizleri okumamız için bekliyor sevgili apartman sakinleri. Aşağıdaki linkten fanzin PDF’ine ulaşabilirsiniz. Okuyun, kendinizden muhakkak bir iz bulacaksınız. Şimdiden iyi okumalar dilerim efendim…