Farklı bir iş, kendine has duruşuyla fanzin okurları tarafından dikkat çeken Arka Mahalle ve ekibini yakından tanımak istedik, kısa bir söyleşi yaptık. 2014 senesinden bu yana, başladıkları yolda neler yaptıkları üzerine biraz lafladık. Şimdi izninizle sözü uzatmadan mahalleye giriş yapıyoruz.
Arka Mahalle Fanzin yolculuğu nasıl başladı? İlk sayınızı 2014 yılında çıkarttığınızı düşünürsek kesintili bir tarihe sahip olmasına karşın içeriği olan sayılar çıkartma gayretindesiniz. Bu işi aslen kimler üstleniyor? Biraz anlatır mısınız?
Evet, ‘Arka Mahalle’ 2014 yılında başladı ama arada kesintiler oldu. Bu tamamen maddi sebeplerden. Maddi sebepler derken sadece matbaaya verilen paradan dolayı değil, fanzini çıkaran kişilerin maddi durumları da etken. Sonuçta hepimiz çalışmak zorunda olan ve malum Türkiye şartlarında günde 12 saat çalışan kişileriz. Bu tempoyu sürdüremediğimiz zamanlar oldu, ama hiç vazgeçmedik. Bundan sonra amacımız aylık olarak çıkarmak. Bu işi üstlenen kişiler de tam olarak bu sorunları yaşayan kişiler. Asıl olarak Gezi Direnişi ile birbirimizi tanıdık, Kocamustafapaşa Mahallesinde bir araya geldik ve kalabalıklaşıyoruz. Yayın kurulu gibi bir şey yok, emek verenler var. Toplantılarımızda her şeye beraber karar veriyoruz
Burnunun dikine giden bir fanzin olarak kendinizi nitelendiriyorsunuz ve farklı konular işleme gayretindesiniz. Buna karşın kapak seçimleriniz popüler dergilerde görmeye alışık olduğumuz tarzda görseller. Bu, popüler yapıya karşı olan bir tepki mi yoksa sadece içinizden böyle geldiği için mi?
Popüler dergilerin kapak tercihlerinden ilham almadık açıkçası, bizi de ilgilendirmiyorlar. Popülizm kelimesi asıl olarak halkçılık anlamında kullanılır, günümüzde yaygın kullanılan diğer anlamı daha çok yaygınlaşmak, modaya uymak olarak anlaşılıyor. Biz birincisini tercih ediyoruz. Moda olmak istemiyoruz, tersine halkın içinde yaygınlaşmak istiyoruz ve içi kof olsun istemiyoruz, gerçekten halkın dertleri ile ilgilensin istiyoruz Arka Mahalle. Kapak tercihlerimiz de buna göre belirleniyor. Mesela geçen sayıda İnce Memed’i kapak yaptık. Ondan önceki sayılarda mesela Sadri Alışık oldu. Zaten gerçekten halkçı bir damar varsa ‘moda’sı geçmiyor ve kapağa uygun olarak içi doluyorsa… Kapağa halkçı figürleri koyup derginin içine başka şeyler koyunca olmuyor bu iş, biz yaptığımız iş sahici olsun istiyoruz.
Önceki sayılarınızda görülen, fanzinde yer verdiğiniz konulardan biri de yaşadığınız yere dair olan sorunların, sosyo-politik çelişkilerin anlatımı. Ayağınızı bastığınız yerin metinlerini yazıyorsunuz, iyi de yapıyorsunuz. Arka Mahalle’yi çıkartmanızdaki en büyük neden bu paylaşma istenci olsa gerek. Bize biraz sizin pencerenizden görünen dünyayı anlatır mısınız?
Bizim penceremizden görünen dünya aslında ana medyanın ekranlarında, gazetelerinde olmayan dünya… Tam anlamıyla bir illüzyon yaşıyoruz. İnsanlar televizyonda ‘lale devri’ dizileri izlemekten bazen kendi hayatını unutuyor ya da kaçmak istiyor bu dünyadan… Onları anlayabiliyoruz. Ciplere binen, sevgilisine pırlanta alan insanların ‘lale devri’ hayatlarını yayınlamak televizyonlar için kolay geliyor çünkü gerçek tam tersi; devrimiz ‘lale devri’ değil, tam bir felaket devri içindeyiz. Biz insanların sahici sorunlarından bahsedelim istiyoruz. Geçim derdi ve geleceksizlik başta geliyor ama her şeyden bahsetmek istiyoruz. Ama mesela sevgilisiyle barışmak için pırlanta yüzük alan zengin çocuğundan değil, yoksulluktan evlenemeyen, evlenip boşanan gençlerin sorunlarından bahsetmek istiyoruz. Dünyamız budur: ”Bizim hikayemiz”
Dağıtımlarınızı nasıl yapıyorsunuz? Arka Mahalle Fanzin’i hangi şehirlerde görmek mümkün? Sizleri kendi şehrinde görmek, dağıtmak isteyen fanzin okurlarının ne yapması gerek? Sizlere basılı olarak ulaşamayan okurlar için bir internet yayını alternatifiniz olacak mı?
Dağıtımı elden yapıyoruz. Belli noktalara da bırakıyoruz. Onları dergimizden ve sayfamızdan duyurmaya çalışıyoruz. Artık şehir dışına da göndermeye başladık. Bize internete sayfalarımızdan ulaşabilirler. Gelecek için de eski sayıları yayınlayacak bir blog sayfası düşünüyoruz.
Bir yayın türü olarak fanzine bakış açınız nedir? Dergileşmek, popüler olmak, büyük dağıtımcıların portföylerinde yer almak gibi bir hedefiniz var mı?
Fanzine bakış açımız şudur: Amatör olmak güzeldir ama biz halk çocukları her zaman en iyisini yaparız, yapmalıyız. Büyük dağıtımcılar ayağımıza gelirse düşünürüz ama kendimizden asla vazgeçmeyiz. Vazgeçersek siz de okumayın zaten. Dergi olma fikrini kendi içimizde tartışıyoruz ama daha ulaşmamız gereken çok sokak var.
Son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mı? İlerleyen süreçte yapmak istedikleriniz, arzularınız vs.
Temelinde ‘Arka Mahalle’ üzerinden bir araya gelmiş olsak da yaptığımız tek iş bu değil. Farklı çalışmalarımız da var ancak burası da bunun yeri değil. Fakat şunun haberini verebiliriz, 2019 başında ‘Arka Mahalle’ içerisinde yayınlanan öykülerin arasından seçerek bir öykü seçkisi niteliğinde kitap yayımlama kararımız var.