Apartman Kaçakları: Kör Fanzin

 

Son günlerde evlerde oturmamız bizi ister istemez üretkenliğe ittiğini düşünüyorum. Zaten yapacak başka bir şey yok. Tüketip, bir çıktı alıyoruz. Bugünlerde birçok fanzin çıkıyor. Kişisel olarak bu durumdan oldukça mutluyum. Yeni çıkan işlerden biri de Kör Fanzin. Tabi onlar ikinci sayısını çıkarmış hızla yol almaya devam ediyorlar. Biz onların hızına yeni yetişebildik.

Kör Fanzini, kısa ve net olarak tanımlayabilirim. Tematik bir yapıya sahip olmaları ileride sıkıntıya sokar mı bilmiyorum ama şimdilik herhangi bir sorun görünmüyor. Elime geçen iki sayıyı da okudum. İlk sayıda yazım hataları varken ikinci sayıda bunları hızlıca çözdüklerini gördüm. Kendi hatalarını görüp bu şekilde ilerlemeleri bence olukça iyi. İçinde kısa öyküler, anılar, şiirler ve illüstrasyonlar var. Linke bir göz atın mutlaka.

Merhabalar, röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba sevgili Fatih. Adım Mehmet Şimşek. Denizcilik sektöründe çalışıyorum. Aynı zamanda şiir ve hikâye seviyorum. Yazmaya çalışıyorum. Kör Fanzin ‘in genel işleriyle ilgileniyorum. Ben de fanzinde emeği geçen tüm herkes adına size teşekkür ediyorum.

 

Kör fanzin şu ana kadar iki sayı çıkarmış, iki ayda bir çıkan bir fanzin olarak tanıyoruz. Peki kör fanzin tam olarak nasıl çıktı? İsmi nereden geliyor? Bizlere göstermek istediğiniz bir şey mi var?

Kör fanzin benim lise dönemlerinde harçlıklarını çıkarmak için broşür dağıtan arkadaşlarımdan ilham aldığım bir oluşum aslında. “eğer bir gün bir şey dağıtacaksak; o da resimlerimiz, yazılarımız, şiirlerimiz olsun.” Söylemini hayata geçirmek istedim. İsmini ise kör noktalarımızın gün geçtikçe hiç önemsenmediğini, boş verildiğini şu zamanlarda çok meşhur olan “yüz çevirmelerimize” hafif bir sitem olarak düşündüm. Görmemiz, kör olmadığımız anlamına gelmiyor. Okuyucularımıza göstermek istediğimiz aslında bir zamanlar hayatlarında var olan şeylerin hızlıca tüketildiğini bir şekilde kenara atıldıklarını gösterebilmek. Gecekondular, trenler yani çocukluğumuz kör noktamız olmamalı.

 

Gördüğüm kadarıyla fanzinde şiir, öykü ve illüstrasyonlar var. Güncel fanzinlerin tarzından biraz daha farklı bir basım tekniğiniz var. Neden böyle bir baskı tercih ettiniz? Bu sizi kısıtlıyor mu?

İlk baskımızda; apartmanlarımızda bırakılan tüketim broşürlerine karşı fanzinimizi “z” kat bastık. Bir şey satmıyoruz. Anlatmak istiyoruz. Yaklaşımıyla hareket ettik. İkinci sayımızda ise tek sayfa bir gazete olarak bastık şimdiki gazetelere bir tepki maksadıyla. Aslında bu bizi kısıtlamıyor. Her sayıda yeni bir katlama yöntemi ile bir şey anlatmaya çalışmak yeni bir fikir ortaya koymak bizi daha çok diri tutuyor.

 

Kör fanzinin instagram sayfasına baktığımda fanzini kapılara koyduğunuzu gördüm. Bu oldukça hoşuma gitti. Biraz bundan bahseder misiniz? Zillere basıp kaçıyor musunuz?

Sevgili Erol abinin deyimiyle “kuşçuluk” olarak tanımladığı bir olay. Kendi kuşağında ki gençliği anlatırken fikirlerini ufak bir kâğıda yazıp ev ev dağıttıklarını anlatırdı. Bizde kuşçuluğu şimdilerde kör noktaları anlatarak yapmaya çalışıyoruz. Zillere gelirsek bazı kaçmaya müsait olduğum sokaklarda çaldığımı inkâr edemem.

Fanzinin ilk sayısında gecekondular ikinci sayısında trenler hakkında bu tematik yapı devam edecek mi? Başka ne gibi temalar bizi bekliyor?

Biz belli bir disiplinle hareket etmeye çalışıyoruz ve iki ay boyunca o tema üzerine üretmeye çalışıyoruz. İlerleyen sayılarda da tematik yapıyı devam ettirmeye çalışacağız. Önümüzdeki sayılarda edebiyatın, sanatın, insanın kör noktalarına da değinmek istiyoruz.

 

Kör fanzin nerede çıkıyor? Hangi illere dağıtım yapıyor?

Kör fanzin İstanbul ‘ da matbaacılar sitesinde basılıyor.  İki sanatçı arkadaşımız Ankara’da yaşadığı için ana dağıtım alanı olarak şuan Ankara ve İstanbul ile kısıtlı. Bereket versin ki instagramda dağıtım yapmak isteyen gönüllü dağıtımcılarımız bize yazıyorlar bizde onlara dağıtabilecekleri kadar gönderiyoruz. Şu ana kadar Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Sakarya, Zonguldak, Bursa, Antalya ve İzmir’e yolladık. Birde yaşadığım Zeytinburnu ilçesinde ki Kafdağı kitabevinden de temin edilebiliyor.

 

Neden fanzin çıkarma kararı aldınız? Bu istek nereden geldi?

Açıkçası kendimize bir alan oluşturmak istedik. Yaptığımız işlerin sadece kendimize değil başka insanlara da ilham olmasını istedik. İki sayı oldu çıkaralı ve çok keyif alıyoruz yazmak isteyen çizmek isteyenler var. Dağıttığımız apartmandan fanzini alıp okuduktan sonra bize sosyal medya aracılığı ile ulaşanlar var. Sanırım çoğalmak bizim de işimize geliyor.

 

Son olarak bir şeyler demek istiyorum.

Gönüllü olarak dağıtım yapan; eleştirilerini, teşekkürlerini eksik etmeyen tüm herkese teşekkür ederiz. Bizi görenlerden eylediniz sağ olun.

Fanzini incelemek isteyenler linki tıklayabilirler.

https://www.instagram.com/p/B-Z66IKARGn/?igshid=us5m4140foju&fbclid=IwAR0OxmvPRhbakBka6mkUpffN-5RYLol0ov-zCg1dZcpb_3kkPfjMnZnn0j8

Yorum bırakın