Bar Taburesi, yeni keşfettiğim fanzinlerden biri. İşim ve oturduğum yer nedeniyle 3 saat gidiş, 3 saat dönüş olmak üzere günde ortalama 6 saat yolda geçiyor. Bu uzun ve sıkıcı yolculukları en iyi şekilde değerlendirmek için yeni çıkan veya daha önce okuma fırsatı bulamadığım fanzinleri inceliyorum. Bana yol arkadaşı oluyorlar adeta. Bar Taburesi’ni başarılı buldum. Çünkü, içerisindeki yazılar çok samimi. Anlatılmak istenilen duygu ve düşünceler doğrudan iletilmiş. Argo kelimeleri açıkça dile getirmekten çekinilmemiş. Ek olarak kullanılan görseller yazıları desteklemiş. Dolayısıyla fanzinde bir bütünlük sağlanmış. Fanzini okumayı bitirdikten sonra merak ettiğim soruları sormak üzere ekiple iletişime geçtim. Gelin birlikte Bar Taburesi Fanzin’i (Pejmürde Moruklar) yakından tanıyalım! Keyifli okumalar…
1) Fanzin adının “Bar Taburesi” olmasına nasıl karar verdiniz? Bu karar kesinleşmeden önceki fanzin adları nelerdir?
İsme karar verme sürecimiz sıkıntılıydı. Öncelikle bizi yansıtmalı, savunduğumuz değerleri anımsatmalıydı. İlk düşündüğümüz isim Pejmürde’ydi ancak kullanıldığını öğrendik. Ardından Enkaz düşünülmüştü ama o da kullanımdaydı. Pejmürdelerden birinin Müslüm Gürses’ten dinlediği Paramparça şarkısı ismimizin temel noktasıdır.
2) Neden fanzin çıkarmak istediniz? Bar Taburesi ekibi nasıl bir araya geldi?
Bir yaz gecesi pejmürdelerden birinin “Abi böyle bir şey var, yapabilir miyiz?” demesiyle kurulduk. Tabii pejmürdeler, Bar Taburesi’nin öncesinde hayatta belli başlı şeyler yaşadıktan sonra yolları kesişmiş ve bu kesişimin ardından aralarında arkadaşlık veya dostluk gibi değil daha çok çıkarcı diyebileceğimiz bir ilişki kurulmuş kişilerdi. Fanzini neden çıkardığımız sorusunun ise yanıtı bizde değil. Sadece çıkarmak istedik. Neden yazdığı sorusuna üstadın verdiği cevap gibi “Neden sıçarsın?”
3) “Biz Bar Taburesi Fanzin olarak … düşünceye karşıyız!” diyebileceğiniz bir düşünce biçimi var mı?
Fanzinlerin otoriteleşmesine, belli başlı kişilerin bu iyidir, bu kötüdür gibi ayrımları yapabilmesine karşıyız. Yüce(!) sanat camiamızda da bu belli başlı kişiler var ki bunlar nelerin yayınlanması, nelerin gün yüzüne çıkmaması, nelerinde değerli, yani sanat, olduğuna karar veriyorlar. Emin olun muz kabuklarını boyamanın ya da Central Park’a turuncu perdelerinin döşenmesinin sanat olduğunu değerli(!) ustalardan birisi söylemeseydi o insanlar birer şarlatan olarak kalacaklardı (Bu kısım yanlış anlaşılmasın sözümüz Warholamcaya değil). Fanzin denilen şey bunun dışına çıkmalı diye düşünüyoruz. Yeni fanzin çıkaranlar belirli kişilerden kabul görmeyi bekliyorlar ve farkında değiller ki kabul görmeyi bekledikleri kişilerin aslında söz sahibi olabilecek değerde eserleri yok. Hoş, kimin var ki? Pejmürdeler olarak baştan sona okuyabildiğimiz fanzinlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu konuda daha çok şey söylemek istiyoruz ama yeri burası değil. Bir müddet sonra emin olun söylenmesi gerekenler söylenecektir.
4) Bar Taburesi Fanzin’de savunduğunuz düşünce biçimi ve sizi tanımlayan özellikler nelerdir?
Önceki soruya verdiğimiz cevapta da geçen otoriteleşme düşüncesinin yıkılması gerekliliğini savunuyoruz. Buna ek olarak sevgiyi savunuyoruz mesela, insanların birbirine sarılması gerektiğini savunuyoruz, dünya barışı, marsta yaşam, hayvan hakları, eşcinsel hakları gibi her dünya vatandaşının dilinde yıllardır dolanan ama dolanmasının bir halta yaramadığı insanca şeyleri bizde savunuyoruz. Bazı çarşambaların erken saatlerinde kurşun kalemlerin daha estetik olduğunu, bazı bayram namazı çıkışlarında da patateslerle daha iyi ayakkabıların üretilebileceğini düşünmüyor değiliz.
5) Bar Taburesi Fanzin olarak hedefleriniz nelerdir?
İlk başlardaki hedefimiz fanzini çıkarabilmekti. Şimdi ise her şeyin tadında kalması gerektiğini düşündüğümüz için makul bir noktada bırakmayı hedefliyoruz.
6) Bar Taburesi Fanzin’e içerik göndermek isteyenlere söylemek istedikleriniz nelerdir?
Yollasınlar. İsteyen istediğini yollasın. Ve bize de asla bir otorite gözüyle bakmasınlar. Gelenleri okumamız şöyle oluyor: Okuyoruz, “Bunu sevdiğim bir kitapta görsem zevk alır mıydım?” gibi sorulara “Evet.” cevabını verirsek basıyoruz. Bu kadar. Editör değiliz. Biz de bir okuyucuyuz.
7) Fanzini hazırlarken zorlandığınız durumlar oldu mu?
Kasımda çıkan ilk sayımızı hazırlamak 5-6 ay gibi bir süre aldı. Şu an ki çizerimiz Ecem Gökpınar’ı buluncaya kadar epey uğraştık. Onun haricinde de pek bir sıkıntısı yok fanzin çıkartmanın. Herkes yapabilir. Kolay iş.
8) Genel olarak baktığımızda bazı fanzinlerin ücretli olarak okuyuculara sunulduğunu görüyoruz. Bar Taburesi Fanzin neden ücretsiz, bundan sonraki sayılarda da ücretsiz olarak sunulmaya devam edilecek mi?
Ücret koymamamızın sebebi maliyeti eş, dost dediğimiz kişilerden çıkarmakla oldu. Yakınımız olanlara bir fanzini 10 liradan satınca maliyeti bir şekilde kurtardık. Kurtaramadığımızda cebimizden çıktı. Zaten yolladığımız şehirlerden ne kadar para dönüşü alabiliriz ki? Yani ücret koymanında pek bir mantığı yok gibi geldi bize. Planlı hareket etmiyoruz ama ücretli basmak yerine doğrudan fanzini bitiririz herhalde.
9) Okuyucuların Bar Taburesi Fanzin’e ulaşabileceği iletişim adresleri nelerdir?
pejmurdemoruklar@gmail.com ve Facebook’tan Bar Taburesi Fanzin sayfamızdan ulaşabilirler.
10) Bar Taburesi Fanzin olarak okuyucularınıza iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?
Son soruya kadar geldilerse oturdukları yerden kalkıp insanların arasına karışsınlar. Böyle şeylerle vakit kaybetmeye değmeyecek kadar kısa hayat.
Okumak ve incelemek isteyenler için: Bar Taburesi Fanzin 1. Sayı | Bar Taburesi Fanzin 2. Sayı