zararsız fanzin röportajı

Zararsız Fanzin Röportajı ve Kripto Para Bağış Sistemi (PDFli)

 

Zararsız Fanzin ile tanışmam fantastik ve bilimkurgu sevenlerin, bu konuda üretim yapanların toplandığı etkinlikte oldu. Bahsi geçen konulardan daha çok öznel bir işti zararsız fanzin. Bir dert dökümü, iç hesaplaşma üzerine yapılmış işti. Sade tasarımı ve kapağında “Ateş olsa kendi kadar yer yakardı” cümlesi benim için yeterince dikkat çekiciydi. Aslında günümüz fanzin örnekleri üzerinden konuşulan tasarım olayının tamamen dışında yer alan ve sadeliği-basitliği benimsemiş bir iş Zararsız Fanzin. Tüm bu etkenler ve yakın zamanda bir de kripto bağışı gibi bir konuyu dile getiren fanzin ile röportaj yapmak ve tarihe not düşmek önemli geldi.

Zararsız Fanzin nasıl doğdu? Neden bir fanzin çıkarmak istedin?

Zararsız Fanzin, ilk olarak 2019 yılının Şubat ayında fiziksel bir hale büründü. İki üç ay kadar öncesinde aklımda hep bir fanzin çıkarmak, bir şeyler üretmek düşüncesi vardı ancak ne olacağına karar verememiş bir şekilde düşünüp duruyordum. Daha sonra aynı yılın Ocak ayında yaşadığım bazı sorunlar neticesinde psikolojik olarak yıpranmış olduğum bir dönem yaşadım. Ciddi anlamda düştüğüm, yorulmuş hissettiğim bir dönem. Zararsız, tam da o anlarda beni içinde bulunduğum durumdan kurtardı, nefes aldırdı diyebilirim. Zira içimdekileri dökmeye başlamazsam çok daha kötü hissedeceğim bir noktadaydım. Bir iki gün daha kafa yordum ve “artık bu işi yapmak zorundayım” diyerek kolları sıvadım. İsminin zararsız olması daha kendi halinde ve kendi kendini yiyip bitirecek bir Ouroboros olmasını istediğim içindi. Ateş olsa kendi kadar yeri yakar diyerek yola çıktım.

 

Şu ana kadar üç sayının çıktığını görüyorum. Anladığım kadarıyla bir düzen içinde çıkmıyor. Yeni bir sayının çıkması için hangi şartların olgunlaşması gerekiyor?

Aynen, şimdilik üç sayı çıktı. İlk iki sayıyı Şubat ve Mart aylarında peş peşe çıkardıktan sonra araya askerlik meselesi girdi. Kafadan altı ay ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra da iş güç derken bir süre daha fanzine odaklanamadım. Ancak daha fazla da beklemek istemediğim için Ağustos ayında üçüncü sayıyı çıkardım. Olgunlaşmasını dilediğim tek şart yazdıklarımı bir araya getirebilecek kadar zaman. İşin şakası bir yana yoğun çalışma saatlerim yüzünden “zararsız” girişimleri hep biraz gecikti. Yoksa yazacak malzeme birikti ve yeni bir doğuma hazırız.

 

Zararsız bildiğim kadarıyla Kadıköy civarında çıkan bir fanzin. Günümüzde birçok fanzin Kadıköy sokaklarında çıktığı zaman bunu bastıra bastıra söyleme ihtiyacı hissediyor. Sizde bunu görmedim. Yazdıklarınızda veya ürettiklerinizde Kadıköy faktörü var mı?

Şu ya da bu yüzden diyemem ancak muhakkak bir Kadıköy’ün etkisi var. Orada gezdiğim kitapçılar, tanıdığım ve tanıştığım insanlar, geçirdiğim akşamlar. Hepsi. Kadıköy övücülüğü yapmayacağım ama seviyorum keratayı. Bastıra bastıra söyleme meselesi ise Zararsız Fanzin’in ruhuna biraz ters düşüyor. Zira kendi kendini yaşatan ve yeri geldiğinde yine kendisini yok edecek olan bir şey yapmaya çalışıyorum. Bu yüzden de tanıdığım, sevdiğim insanlarla paylaşıp ziyaret etmekten keyif aldığım bir iki mekâna dağıtmak bana yetiyor.

 

Pandemi sürecinde çıkan fanzinler dijitale döndü ve ekonomik sorunlar ciddi bir şekilde baş göstermeye başladı. Sizler bu ekonomik süreç için bir kripto para bağışı başlattınız? Bu fikir neden doğdu? Neden kripto para?

Söz konusu pandemi her şeyi gerçek manasıyla alt üst etti. Ekonomik ve sosyal hayattaki darboğaz konusunda haklısınız zira fanzin dışında üzerinde çalıştığım başka projelerde var ancak bir türlü fırsat bulup hazırlayamadım. Söz konusu salgın, ekonomik problemler dışında çoğumuzda bir nevi isteksizlik hali de yarattı diyebiliriz. Haliyle bu durumdan bütün bir fanzin topluluğu da etkileniyor. Dijital olarak sunmak adına da çalışmalarım devam ediyor.

Kripto para bağış meselesi ise aslında uzun zamandır aklımda olan bir şeydi. Bağış toplamak, zaman zaman fanzin üretenlerin başvurduğu ve ekonomik olarak rahatlatıcı olan bir yöntem. Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi kripto paraları kıyısından köşesinden takip etmeye çalışıyorum. Yurt dışında bu yöntem ile çeşitli alanlarda bağış kampanyaları yapıldığını gördüm, okudum. Kulağa ilginç gelen bu yöntemlere insanlar ilgi gösteriyor, farklılıkları merak ediyor ve dâhil olmak istiyorlar. Ben de her geçen gün daha fazla aşina olduğumuz bu ekosistem ile Zararsız Fanzin’i birleştirerek bu alandaki -kripto para ile bağış toplayan- ilk yerli fanzin olarak mevcut topluluğa böyle bir şey var ve yapılabilir demek istedim. Çok bilmişlik değil kesinlikle. Olsa olsa bildiklerini paylaşma çabası. Kimse herhangi bir bağış yapmasa dahi bunun uygulanabilir ve uygulanan -yaklaşık bir hafta önce başladım- bir fikir olması oldukça cazip ve sıra dışı geliyor.

 

Zararsız Fanzin olarak günümüz fanzin dünyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüz ve geleceğimiz fanzini artık daha fazla dijitale dönüşecek gibi geliyor. Gittikçe ekrana bağımlı olan değişen dünya, bu konudaki romantizmimizi etkileyecek gibi duruyor. Son zamanlarda çıkan eserlerin arasına yeni nesnelerin katılma hızını seviyorum diyebilirim. Sürekli olarak göz gezdirdiğim eserlerin dışında yeni işlere rastlamak mutluluk verici. Yeni oyunculara ve söyleyecek şeyi olan yeni insanlara daima ihtiyaç olan bir topluluktan söz ediyoruz, haliyle her yeni işe -Zararsız gibi- hoş geldin diyorum J Beni tedirgin eden bir şey varsa o da kendi kimliğini aramak yerine daha önce yapılan işleri kopyalayan fanzinlerle karşılaşmak. Umarım böyle bir hadise vuku bulmaz. Bunun dışında artık bir mekân belirleyip orada buluşma hadisesinin kalmadığı zamanlardayız. O yüzden de irtibatı koparmadan dijital ortamlarda buluşmak ve iş birliği yapmaya devam etmek, topluluk için kaçınılmaz eylemlerden bir tanesi olacaktır.

 

Son olarak size ulaşmak isteyenlere, okuyanlara ve okumak isteyenlere ne söylemek istersiniz?

Zararsız Fanzin’i okuyan her çift göze minnettarım. Alaka gösterip, vakit ayıran her zihne teşekkür ederim. Keyif alarak hazırladığım zararsız işlere elimden geldiğince devam edeceğim. Sadece fanzin olarak da değil. İşleri – kendi çapımda- büyütüp, Zararsız Yayınlar ismiyle booklet ve fotoğraf kitap gibi işlere de bulaşmayı düşünüyorum. Ayrıca dijital dönüşüm meselesine de çok daha detaylı bir şekilde dâhil olacağımı söyleyebilirim. Zararsız ismi, oburluktan uzak durarak büyümeye devam edecek.

 

Zararsız Fanzin kripto bağış sistemi ile ilgili detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

 

FANZİN: Zararsız Fanzin Sayı 3 (PDF İNDİR)