Lagari BK Fankit Serisi’nin okuyucularına sunduğu eserlere bir yenisi eklendi. Bu eseri kaleme alan kişi ise ne yaptığının epey farkında olan biri. Efe ELMASTAŞ’ın cümleleriyle beden bulan “Selly’nin Gözyaşları” yapısı gereği, tam bir yerli bilim kurgu atağı olmuş.
Aslında bu işe “atak” adını vermemizde bir sebep daha olabilir. Bildiğim kadarıyla 80 sayfalık bir fankit girişimi daha önceden yapılmadı. Bu anlamda da gerçekleştirilen bir atak ve öncü niteliğinde olduğu düşünülmelidir.
Peki, hem başlıkta hem de ilk paragrafta vurgulanan bu “yerli” kelimesi bize ne ifade etmeli? Tam olarak şunu betimlemek istiyorum: Eğer okuduğunuz eserlerde; çevrenizde yaşanmakta olan sosyolojik, siyasal, psikolojik, kültürel, teknolojik ve benzeri disiplinlerin etkisini görebiliyorsanız, bu eser “yerli” adını almaya hak kazanır. Efe’nin kurgusal düzleminde, olay her ne kadar uluslararası olsa da, tam bir bizden olan (yerli olan) görüş var.
Fankit’in kapağını hazırlayan Hüseyin ESEN, noktasına / virgülüne göz atan Ruhşen Doğan NAR ve fankitin başını çeken Mehmet Fatih BALKI’ın destekleriyle ortaya çıkan bu eser, Lagari’nin alıştığımız “sadelik cazibesi”ne sahip.
Selly’nin Gözyaşları, bizleri humanoid (Aslında Selly de dişi formda üretilmiş. Ona “gynoid” de denebilir…) teknolojisinin ticari olmaya başladığı yıllara götürüyor. Roman türünde değerlendirilmesi gereken bu eserin anlatımı birincil şahıstan. Bu tip eserleri hep tehlikeli bulmuşumdur çünkü anlatıcı, karakterin görmediklerini bile görüyor ve bazı kısımlarda absürt karşılanması gereken konulara değiniyor. Tabii ya… Ne diye endişe ediyorsak… Kalemin başında Efe var ve bu anlatım tarzının hakkını tamamen vermiş. Bu akıcı olaylar örgüsünde ana karakterimiz neleri biliyorsa siz de o kadarını bileceksiniz.
Olaylar, aslına bakarsanız, gerçekçi bir yakın gelecekte gerçekleşiyor. Öykü ilerledikçe, insanların teknoloji ile olan iyi / kötü bağlarını görebiliyoruz. Zaten genel anlamda bize “yapay zekâ” ile “insan zekâsı” arasında da gerekli soruları sordurmaya amaçlı kurgusu var. Bir yandan teknolojinin ilerleyişini izlerken, bir yandan da insanın ilerleyişini izliyoruz. İlerleyiş de sizin bildiğiniz anlamda, onların değil…
Genellikle direkt alıntı yapmadan bitirmeye çalışıyorum bu incelemeleri ancak bu sefer işler başka. O gelecekte yapılan yorumların zaten çoğu şu anda da yapılmalı ve ben insan ilişkileri üzerine yapılmış bir yorumu direkt alıntı yapmadan geçemeyeceğim (Toplum üzerine, altı mutlaka çizilmesi gereken bir konuşma esnasından);
–ALINTI–
“…Akrabalar diyeceksin, peki. O zaman senin için Gülay teyze veya Gülseri yenge facebooktaki hologramotik zaman akışlarından başka ne ifade etmektedir? Bir yılda toplam 3 gün gördüğün insanlar nasıl bir bağlayıcılık ve tahakküm meydana getirebilir?”
–ALINTI–
Mutlaka okunması gereken eserler arasında görmek istediğimiz Selly’nin Gözyaşları’nı gördüğünüz yerde ele geçirin.
Fanzin de fankit de yürüyor, arkadaş. Gel, sen de yürü…