KRİTİK: Janus Fanzin ve İki Yüzlü Bir Tarih

 

Bir fanzin yeri gelir her şey olabilir. Bir duruş, bir alan, bir isyan veya bir kapı,

Özümsemek, her yönüyle yaşadığın yeri kavrayarak bireyin kendiyle bir bağ kurması ve bu bağdan hareketle onu da içine katarak bir şey ortaya koyması güzel şey. Geçmiş senelerde gittiğim Antakya’yı çok sevmiştim. Bir tur profesyonelliğinde değil ama, elimde fotoğraf makinesi, öncesinde okuduğum Antakya rehberi gibi bir kitap ve sırtımdaki çanta ile tarihinin peşinden gittiğim o bir kaç gün hayatımda önemli bir yeri var. Bir nehir düşünün, şehri ortadan ikiye yarıyor ve adına Asi diyorlar. Müzesi, kiliseleri ve kozmopolit yapısıyla attığınız her adımda sizi içine çeken farklı bir aurası var. Tabii Suriye Savaşı sonrası ne halde bilmiyorum ama dar sokaklarında gezerken yabancı olduğunuz anlaşıldığında sohbet edecek, size hikayeler anlatacak bir kaç kişiyle karşılaşmanız bile mümkün. En azından benim o şansım olmuştu. Yıllar sonra Janus Fanzin oralardan çıkageldiğinde aynı havayı hissettim ve zihnimde hoş bir gezintiye çıktım.

janus fanzin görsel

Bir tanrı düşünün; inanç olarak tepeden tırnağa Antik Yunan etkisinde olan Roma’da sadece Romalılara ait olan, başlangıcın, yolların, kapıların tanrısı Janus. Adına yapılan tapınakların savaş zamanı kapıları açık tutulan (Roma’nın yayılmacı politikaları sebebiyle uzun seneler kapıları hiç kapanmayan), mevsimleri dünyaya açması sebebiyle yılın ilk ayına ismi verilen, iki yüzü olan, geçmişe ve geleceğe bakan bir tanrı. Bu fanzinin daha adında böylesine güçlü bir göndermesi var.

Ezgi Aysever ve Macide Yalçınkaya‘nın ortaya koyduğu, katlama yöntemiyle, kraft kağıda el yazısı ve çizimler olan fanzinin gerçekten de iki yüzü var. Janus’un içsel sorgulamalarıyla başlayan fanzin, Antakya ve tarihi dokusuna bugünden bakan bir içeriğe sahip. Mesela Janus soruyor:

-Mukiş Kralı İdrimi Nerede?

-Şuppilulima Nerede?

ve daha bir çoğu… Cevaplar Janus’un diğer yüzünde. Küçük göndermeleri olan metinde geçmişten yeniye, yönelimli sorgulamalar var.  Alt metinde ise okura gün geçtikçe kirletilen, pisletilen bir kent yapısı duyumsatılıyor. Onlarla bağlantıya geçmek için instagram hesabı (@antakyajanus) kullanılabilir. Aksi halde izlerini takip etmeniz gerekir. İyi yolculuklar, kapılar tanrısı sizden yana olsun.

 

 

Yorum bırakın