Henüz yayın hayatlarına da yeni başlamış sayılabilecek ve oldukça ilginç bir fanzinle karşılaştım. Onları yakalayabilmem bence büyük şans. Onlar bisikletlerine binip yolculuklarına çıktıkça, ben de fanzinlerini elime alıp yolculuğa çıkacağım. Evet, yanlış duymadınız. Patlak Teker bir bisiklet fanzini. Genellikle tur bisikletçilerinin yazılarıyla katkı sağladığı bu oluşum, kendilerini karşı bisiklet inisiyatifi olarak tanımlamış. Güzel bir kapak tasarımları var ve yazılar da gerçek fotoğraflarla destekleniyor.
Karşımıza çıkan ilk yazı Ozan Kımızoğlu kaleme aldığı “Mahalleyi Terk Edeli Çok Olmuştu” Çanakkale’den İstanbul’a çıkılmış bir yolculuktan bahsediyor. Fazla detay vermemiş ve sonunda da devamı gelecek diye not düşülmüş. Sonraki sayıyı beklemeden önce bir önceki sayıya dönüp öncesi var mı diye baktım. Öncesi niteliğinde “Mahalleyi Terk Etme Zamanı” başlıklı bir yazı var. Bu yazıda başlıkların sebebini de öğreniyoruz. Yazarımız ilk bisikletine sahip olduğunda, annesi “Sakın mahalleden ayrılma ve akşam yemekte ol!” demiş. İyi ki o mahalle terk edilmiş…
“Pembe Bisiklet” başlıklı yazıda ise Yılmaz Bilican bisikletinin hikâyesini kaleme almış. Yazıyı ben buruk bir tebessümle sonlandırdım. Umarım gidebildikleri yerlerin sonu hiç gelmez.
“Masalsı Yolculuk” başlıklı yazıda Merve Dede’nin üzerinden etiketleri çıkarıp kendisini bulmasına şahitlik ediyoruz. İpsala sınır kapısından çıktığı yolculuk ve Makedonya’ya vardığında yaşadığı talihsiz olay… Ben daha fazla devam etmeyeceğim fakat sizler fanzinden detaylarını ve sonuncu öğrenebilirsiniz.
Aytaç Aksoy ise “Veganlık ve Bisiklet” başlıklı bir yazı kaleme almış. Veganlığın ne olduğuna ve hayvansal sömürüye kısaca değinmiş. Sonrasında ise bisiklette kullanılabilecek vegan ekipmanlardan ve turlarda nasıl vegan beslenilebileceğinden bahsetmiş. Bunlarla da kalmayıp veganlıkla ilgili kitap, film ve belgesel tavsiyelerinde bulunmuş.
“İçinden Bisiklet Geçen Kitaplar” ve ” İçinden Bisiklet Geçen Filmler” başlıklı birbirini takip eden iki öneri yazısı da mevcut. Bunları da Aytaç Aksoy ve Bahadır Özer kaleme almış. Yine Aytaç Aksoy’un kaleme aldığı “Bir Uygulama” başlıklı öneri kısmında bisikletçiler için bir konaklama uygulaması önerilmiş.
Son kısımda ise daha önce bir internet sitesinde yayımlanan “Trafiğe Bağlı Ölümler Hakkında Konuşma Şeklimizi Niçin Değiştirmeliyiz?” başlıklı çeviri makale var. Toplumsal bir bilinç kazandırma gayesi var ve öfkeli. Ayrıca bu sayfanın hazırlanış amacı da geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Zeynep Aslan ile birlikte otomobil çarpması sonucu hayatını kaybeden tüm bisikletçileri anmakmış.
Sonsöz olarak diyebilecek fazla bir şeyim yok. İlk defa bu türden bir çalışmayla karşılaştım ve çok severek okudum. Umarım sizler için de aynısı olur.