Karantina Günlerinde Çıkan Fanzinler (PDFli)

Genel olarak yaz aylarında fanzin üretimlerinde bir düşüş olur. Eğitim kurumlarının tatile girmesi, mevsim sebebiyle yaşanan yer değişiklikleri ve sıcaklığın verdiği rehavet sebebiyle üreten kişilerin ara verdiği gözlemlenir. Yazanlar olur ama fanzin basımlar gerçekleşmez, bilindik kafelerde, kitabevlerinde bir boşalma olur vs. Yaz adeta bir birikme, toparlanma, nefes alma zamanlarıdır. İnsanlar daha çok yolculuklara çıkar. Ama bu yıl Korona virüs belası da çıkınca bahsettiğim sürece erken girildiği, sağlık tedirginliği, karantina koşulları, psikolojik ve ekonomik sebeplerle el ayak çekilmesinin daha erken yaşandığı görüldü. Kuşkusuz bu sürecin içerisine hepimiz, bir şekilde dâhil olduk. İçe kapanıp yaşamı anlamlı kılan tarafları hayatımıza katmaktan çok, kendimizi birçok şeyden soyutlayarak, seyreden pozisyonuna oturttuk. Bu yorumu çevremi gözlemleyerek, gerçekleşen kısa sohbetlerden hareketle yapıyorum ama her zamanki gibi bir tümleme yanılgısına düşmemek adına okura sığınıyorum.

Karantina dönemi başladığında gözlemlenen şeylerden biri de yayımcılık sektörünün ve onun aktörlerinin hızlıca internet ortamına açılması oldu. Daha önceleri profiller ve instagram hesapları üzerinden yürüyen iletişim kanalları başka bir boyuta evrilerek, çeşitli konseptlerde canlı yayınlara hatta basımı yapılan dergilerin ve kitapların PDF’lerinin paylaşımına kadar gitti.

(Hatta kimi yazarlar, telif sahibi yayınevleriyle ve dergilerle ters düşme pahasına bunları paylaştılar veya paylaşılması hususunda ricacı oldular. Ortaya çıkan bazı gerilimler, insanların işlerini ve sağlıklarını kaybettiği, evlerinden bile çıkamadığı bir zamanda “derdimiz insanlar daha çok okusun, edebiyatımız ilerlesin” diye geveleyen tüccarların da maskelerini düşürdü. Söylem yukarda, eylem aşağıda kaldı. Takke düştü kel göründü. Ama konumuz bu değil :D)

Kaldı ki fanzinciler olarak bizler çok önceden bu yolları kullanan, alternatif kanallar aracılığıyla okurlara ulaşmaya çalışan bir yerde duruyoruz. Her ne kadar şu zamanlarda halka açık yerlerde duran basılı işler virüs sebebiyle talep görmüyor olsa da, PDF aracılıyla paylaşımlar sürüyor.

Bizler de bu süreçte Fanzin Apartmanı olarak bir Fankit Çağrısı çıkarak yeni kalemlerin, yeni işlerin alana kazandırılması adına inisiyatif aldık ve sıkı işlerin okurla buluşmasına aracı olduk. Buradan başlattığımız süreç hâlâ sürmekte ve yeni fankitler gelmeye devam etmekte. Fankitleri okumak için buraya tıklamanız yeterli.

Elbet bu Korona Virüsü bizleri sadece basım, dağıtım noktasında etkilemedi, fanzinler noktasında içeriklere ve çeşitliliğe de yansıdı. Karantina koşullarında üretimlerine devam eden fanzinler bir şekilde okurlarına ulaşmaya devam etti. Önüme gelen işlerden bir kaçını burada paylaşmak istiyorum. Resimlere tıklayarak fanzinler hakkında çıkmış yazılara veya PDFlerine ulaşmanız mümkün.

DEM Fanzin Pandemi Özel Sayı

Uzun zamandır sessiz olan Dem Fanzin, Korona günlerinde yeniden fanzin çıkartmaya başladı. Bu hızlı geri dönüş fanzinde, yeni şeylerinde meydana geldiğini bize gösteriyor ve özellikle fanzinin tasarım tarafıyla dikkat çekiyor. Fanzin sanki e-zine olarak tasarlanmış ve bu yönüyle de devam edecek gibi duruyor. Yeni Normale Dem Fanzin kendince giriş yapmış gibi. Zaten yenilenen instagram sayfaları ve hemen arkasından gelen Temmuz 2020 sayısı bu çıkışın öylesine olmadığını işaret eder gibi.  Bekleyip göreceğiz.

Buraya Bakarlar Zine

Kaotik Fanzin bünyesinde pandemi esnasında çıkan bir zine serisi. Elbet Oğuzhan Kayacan’ın düzenlediği, Corona günlerinde çıkan bu seri bir üçleme olarak kaldı ve yaz aylarına girilmesiyle birlikte son buldu. Ankara’daki reklam tabelalarından esinlenerek koyduğu bu isim zihinlerimizin bir yerinde bugünleri bize hatırlatacak gibi. Alışık olduğumuz Kaotik tarzda metinlerin, şiirlerin bir izdüşümü olan bu seriyi okumanızı tavsiye derim.

Kaygısız İnfaz Zine

Pandemi sürecinde çıkan bir güzel zin daha. Yiğit Ergün’ün karantina günlerinde kaleme aldığı şiirleri ve kendi gözünden fotoğraflarla birleştirdiği bu iş, bir nevi karantinanın en katı yaşandığı günlerin günlükleri gibi. Sıkılan ve sıkışan bireyin geriye dönüşlerini, bir adım ötesindeki hayatı yaşayamamanın meydana getirdiği gerginliği samimi bir şekilde metinlerde yer aldığı bu zini okumanızı tavsiye ederim.

İktidarsız Fanzin 2. Sayısı

Hem sağlık sorunlarının hem de ekonomik sıkıntıların yaşandığı pandemi günlerinde İktidarsız Fanzin çıkan 2. sayısında önemli bir konuya değinerek kira grevlerini konu almış. Konu hakkındaki soruları madde madde yazmanın yanında dünya çapında oluşan eylem ve tepkilerden de örneklere yer vermişler. Bunun yanında sayı içerisinde yer alan tavır iliklere kadar hissediliyor. İyi bir sayı olduğunu düşünüyorum.

Karantina Fanzin

Karantina sürecinde bir arada durmak, birlikte üretmek adına ortaya konan farklı işlerden bir tanesi de İnanç Avadit’in yürütücülüğünü üstlendiği “Karantina” isimli fanzindi. Yetmişten fazla sanatçının bir araya gelerek, çoğunluğu şiir olmak üzere çeşitli üretimlere yer verilen fanzin, bahar aylarında internet paylaşımına açıldı. Twitter üzerinden toplanan ve bir daha ki karantinaya kadar çıkması planlanmayan bu fanzini okumanız tavsiyemdir.

Kiltablet Fanzin 42. Sayı – Korona Günlükleri

Kiltablet ekibi bu günlerde güzel bir işe imza atarak Korona zamanlarının öykülerini kaleme almışlar. Sayı editörlüğünü Nurdan Atay’ın yaptığı sayıda ilgi çekici metinler, içinde bulunulan durumu farklı açılardan ele almış ve okurlara dolu dolu bir sayı sunmuş. Bildiğim kadarıyla Korona şartları sebebiyle basımı yapılamayan sayıya PDF olarak ulaşmanız mümkün.

Hypnos Fanzin Sayı 6 // Covid-19 Özel

Korona’nın vesile olduğu iyi şeylerden biri de suskunlaşan fanzinleri tekrardan harekete geçirmesi oldu denebilir. İşte buna bir örnek Bursa’da çıkmakta olan Hypnos Fanzin’de yaşandı. Fanzinden edindiğimiz bilgiye göre karantina sürecinde bunalan Fürug fanzin içi bir darbe girişimiyle bayrağı ele alarak bu sayının çıkmasında öncü olmuş. Metinlere bakıldığında çoğunluğu karantina günlüklerinden oluşuyor ve Korona zamanlarıyla özleşen olaylar, sahneler sayı içinde göze çapıyor. Umarım bu süreç daim olur ve bizler de yeni sayılarını edinme imkânı buluruz.

Sarma Fanzin Sayı 2 // Covid-19 Kafası

En güzelini sona sakladım. Sarma Fanzin’in pandemi sürecinde çıkardığı 2. Sayı, bu süreçte okunabilecek en iyi işlerden biriydi ve gerek salgın hastalıklar, gerekse konu hakkındaki farklı açılardan kazandırdığı yorumlarla ilgi çekici bir sayıyla karşımıza çıktı. Koşulların yarattığı psikolojik tahribattan da bahsedilen sayıda, sözünü evirip çevirmeden bam diye ortaya koymak bir ön kabul gibi.