Isparta’da Fanzin Yürüyor!

 

Merhabalar, ben Samed Ataş. Isparta’daki son iki yılda hızlanan fanzin hareketliliği sebebiyle bir röportaj hazırlama gereksinimi duydum. Röportajdan önce Isparta’daki bu fanzin hareketliliğinden, dilim döndüğünce, gözümün gördüğünce söz etmek istiyorum.

Bildiğim kadarıyla Isparta ‘’Isparta Sıkıntısı Fanzin (Aralık 2014)’’ ile birlikte fanzini tanıdı. Ne yazık ki bu fanzinin elimde hiçbir sayısı yahut bilgisi yok. (Bu yazıyı yazdıktan birkaç hafta sonra 2012’nin sonlarında Isparta’da var olan ‘’Don Kişot Fanzin’e rastladığımı da belirtmek isterim)  Daha sonra Sel Fanzin (Kasım 2016) kafelerin raflarında görülmeye başladı. Yine bu dönemde Sıvadık, Mevzular Derin; Ekinoks gibi il dışından gelen fanzinlerle de kitabevlerinde karşılaşmıştım. Kısaca Eylül 2017’ye kadar Isparta’da fanzin namına tek tük işler yapılmış, üç beş kişi tarafından fanzinler biliniyor olsa da durağan bir görüntü vardı.

Eylül 2017’de birkaç arkadaş (Oğuzhan, Selimhan, Ahmet, Fatih) ve ben Merdümgiriz Fanzin’i çıkarmaya başladık. Açıkçası büyük beklentiler içinde değildik. Taşrada yaşıyorduk ve amacımız yazdıklarımızın kaybolup gitmeden, atılan bir defterin arasında kalmadan somut bir üründe toplanmasıydı. Buna karşın güzel geri dönüşler aldık ve önceden fanzinin ne olduğunu dahi bilmeyen insanlar ‘’Yeni sayınız ne zaman çıkacak?’’ tarzı sorularla gelince bizi heyecanlandırdı.

Daha sonra işler hızlanmaya başladı.2017’nin son ayında Little Up isimli mekânda düzenlenen SDÜ Rock Topluluğunun düzenlemiş olduğu ‘’Rock-Metal Meeting’’ etkinliğinde Fanzin Apartmanı olarak fanzin masası açıldı ve şu an adını sayamadığım birçok fanzin etkinliğe katılanlarla buluşturuldu. (Etkinlik hakkında: https://fanzinapartmani.com/ispartada-fanzin-masasi/) Mertcan Gülsu ile bu etkinlik sayesinde tanıştım. Bundan sonra, daha önceki sayıları İzmir’de çıkarılan, Mertcan’ın çıkardığı Balporsuğu Fanzin yeni sayılarını Isparta’da çıkarmaya başladı. Daha sonra, ilk sayısının Mart 2017’de çıktığını sonradan öğrendiğim Farkındalık Fanzin 2. sayısını Şubat ayında çıkardı. Yine Şubat 2018 tarihinde aramıza Diğergam Fanzin katıldı. Bir ay sonra, Mart 2018’de, birlikte Merdümgiriz Fanzin’i çıkardığımız arkadaşlardan Oğuzhan Kayacan Kaotik Fanzin’i Isparta fanzinleri arasına kazandırdı.(Ağustosun son günlerinde Oğuzhan, Metruk Fanzin’i çıkardı, tek başına, ve tek bir öyküyle) Yine bu aylarda, birkaç sayısını fanzin adı altında çıkaran Mey’us, şu anda dergi kimliğiyle yayın hayatına devam etmekte. Ve son olarak aramızdaki en yeni iş olan Mutsuz Karga Fanzinin(Ağustos 2018)  çıktığını heyecanla belirtiyorum.(Daha sonra isim değiştirerek Malum Karga, daha sonra Merhum Karga oldular. Şu an Bizim karga adıyla basılmakta, her sayı farklı bir isimle 1. Sayı olarak çıkıyorlar, güzel olay vallahi.)

Kısacası Isparta’da fanzin yürüdü, yeni insanlarla ve fikirlerle karşılaşıldı, güzel emeklerle tanışıldı, hoş ortamlar ve az da olsa buluşmalar oldu. Isparta’ya Sıvadık, Hasat, Çömez, Beatnik, Palyaço, Parantez İçi, At Kafası, Dede, Tiksinti Manifestosu, Organik Veri Aktarımı gibi fanzin ve fankitleri dağıtıp tanıttık. Yine Isparta’da basılan fanzinleri de, fanzinler sayesinde edindiğimiz dostlar aracılığıyla diğer birçok ile ilettik, ulaştırıldık.

Nice işler oldu, olmaya devam ediyor, umarım edecek de. Eminim ki unutup değinmediğim birçok hoş ve yüz güldürecek türden şey vardır. Lakin lafı daha da uzatmadan yukarılarda bir yerlerde tanıtmaya çalıştığım Isparta’da çıkan fanzinlerin arkasındaki isimlerle yapmış olduğum röportaja geçmek istiyorum. Buyurun efendim: Fanzin Yürüyor!

merdümgiriz fanzin

  • Neden fanzin?

Merdümgiriz Fanzin: Fanzinin bizi belli kalıplara sokmayıp özgür kılışı onu tercih etmemizin temel nedeni sayılabilir.

Kaotik ve Metruk Fanzin: Sorgusuzca ve hızlı bir şekilde yazmak ve yaymak istediklerimi basabilme özgürlüğü tanıdığı için fanzin. Toplumda yeri olmayanları da içinde barındırdığı için fanzin. Ve son olarak orijinal fikirlerin neşredilebildiği, popülaritenin karşısında olmayı sevdiği için fanzin.
Balporsuğu Fanzin:
Özgür hissediyoruz, içimizden geçenleri yazıyoruz,içimizi döküyoruz.
Farkındalık Fanzin: Sınırlar olsa dahi onları kendim belirleyebildiğimden dolayı.
Bizim Karga Fanzin:
Fanzin, ”resmî” edebiyatın uçları keskin dikdörtgen bahçesinde açan bir ayrık otu gibi. Seviyoruz bu ayrık otunu. Başına buyruk ve beklentisiz oluşunu… Biz, ”zamanlı zamansız”, ”yerli yersiz” veya ”olur olmaz” çıkıyoruz. Bunun bugünlük formatı da fanzine gayet uygun. Bunun için fanzin çıkarıyoruz. Yanı sıra popüler edebiyatın pek hoş kokulu çiçeklere hücum edip biçtiği bir kültür ortamında lümpenleşmeye, modaya, görsel şov bayağılığına da karşıyız. Resim ve fotoğrafa karşı olduğumuz anlaşılmasın. Bunun sanatını yapanlara kapımız açıktır. Pek de güzel olur. Karşı olduğumuz bayağılaşma… Yazıyı ve okumayı öteleme. İçeriği yok sayan bir görsellik ucuzluğu. Dokunmatik bir çağda okuma değil, bakmaya yaslanma. Yoksa biliyoruz ki, resim ve fotoğraf sanatı da bakılıp geçinilmez, okunur. Bunları şunun için anlatıyoruz; fanzin’i asla gayriciddi görmüyoruz; aksine daha ciddi bir iş olarak görüyoruz. İşimizi son derece titiz yapmaya çalışıyoruz. Fotokopi ile kolayca basılıp çoğaltılıyor diye ”yazmak” uğraşını önemsiz görmüyoruz. Yoksa dergi ve kitap çalışması kadar titiz gayretlerle fanzin hazırlıyoruz.
Diğergam Fanzin: Fanzin samimiyettir. Baş kaldırıdır.

 

  • Fanzin çıkarmaya ne zaman karar verdiniz?

Merdümgiriz Fanzin: Aklımızda yazdıklarımızı somut bir nesneye dökme düşüncesi vardı ve çıkarma kararı aldık; Ağustos 2017’de.

Kaotik ve Metruk Fanzin: Bir şiirimi kâğıda dökmekle meşgulken “Kaotik Manzumeler” adında bir fanzin çıkarsam güzel olur diye düşündüm. Sınıfsız yazılarımı, her türden şiirimi dosyalamak, aynı zamanda çoğaltıp dağıtmak hoş bir tasarıydı. Fakat sanırım konsept biraz değişti.
Metruk Fanzin’i ise ilk başta bir internet fanzini olarak düşündüm, daha sonra birdenbire bastım dağıttım. Tamamen kişisel tohumlar var içinde.
Balporsuğu Fanzin:
Sanırım 2017 yılının ilkbahar aylarıydı. metruk fanzin

Farkındalık Fanzin: Ben zaten var olan bir fanzine (Farkındalık) dahil oldum. Daha önce lisedeyken okulun edebiyat dergisine yazıyordum. Arkadaşım Yavuz’a destek olmak, tecrübelerimi aktarmak amaçlı yazmaya başladım. Çünkü kapak ve iç düzen tasarımlarını da ben yapıyorum.

Bizim Karga Fanzin: Epeydir yazıyoruz. Ara ara fanzin çıkarmayı düşünmüşlüğümüz vardı. Ama fanzin çıkarmaya birdenbire karar verdik. Nitekim o sayımıza da ”zamanlı zamansız çıkar” yazdık. Çıkışımız da zamanlı zamansız oldu.
Diğergam Fanzin: Hiç unutmuyorum 2017’nin kasım ayıydı. 2018’in ocak ayı ile birlikte ilk sayımızı çıkarmıştık.

 

  • Fanzin çıkarırken sizi zorlayan ve hala daha zorlamaya devam eden şeyler olmuştur, nedir bunlar?

Merdümgiriz Fanzin: Bizi zorlayan en büyük etmen maddi imkânlar oldu. Basım için para çıkışmak kolay şey değil, hele bu devirde.

Kaotik ve Metruk Fanzin: Pek zorlayan bir şey yok aslında, güzel şey fanzin çıkarmak. Ama dışarıdan büyük bir beklenti içerisine girildiğinde dağıtım ve içerik hususunda, fanzini çıkarma nedenimi sorguluyorum. Bu biraz yoruyor denebilir.
Balporsuğu Fanzin:
Maddi sıkıntılar onun dışında ekstrem bir sıkıntı yok.
Farkındalık Fanzin: İçinde bulunduğumuz zaman şartları örneğin… Özgürlüğün cezalandırıldığı şu zamanda özgün olmak oldukça zor…
Bizim Karga Fanzin:
Bizi fanzin çıkarırken zorlayan şey tasarım ve basım aşaması. Yazmaktan ve araştırmaktan büyük keyif alıyoruz. Ancak tasarım ve basım aşaması uzayınca haliyle sıkıcı hale geliyor. 

Diğergam Fanzin: Öğrenci olduğumuz için fanzin çıkarırken zorlandığımız tek şey maddiyattı ve basımda oluşan ufak tefek sıkıntılar. İleri ki sayılarda da bizi zorlayacak tek şey mezun olacağımız için yoğunluk olabilir.

  • Fanzin çıkarmadan önce diğer fanzinlerle bir bağlantınız var mydı? Fanzinleri okuyor muydunuz? Fanzinin ne olduğunu biliyor muydunuz?

Merdümgiriz Fanzin: Fanzinden, fanzinlerden haberdardık. Şahsen birkaç fanzin elime geçmişti okumuştum, ama açıkçası fanzini fanzin çıkararak öğrendik sayılır.kaotik fanzin

Kaotik ve Metruk Fanzin: 2016’nın başları gibi Ekinoks, Mevzular Derin, Sel ve Sıvadık fanzini okuyarak tanıştım fanzinle. Arkadaşım Dilara Kaymak Manisa’da çıkan Ekinoks’ta yazıyordu. Isparta’ya dağıtımını yapıyordu o dönem birçok fanzinin. Fanzin kelimesini onun sayesinde duydum. Ve nedir ne değildir o dönem öğrendim.

Balporsuğu Fanzin: Lise öğretmenim sayesinde Fanzini tanıdım ne olduğunu Fanzin Apartmanı ekibiyle İzmirde oturduğumda öğrendim. Bunun öncesinde bilmiyordum, sonradan takip ettiğim fanzinler oluştu. Fütursuz Fanzinde yazmaya başladım. Sonrasında yavaş yavaş bağlantı kurduğum fanzinler oldu.

Farkındalık Fanzin: Bir kaç adet takip ettiğim / denk geldikçe okuduğum fanzinler vardı. Örneğin Sel fanzin, Merdümgiriz vs… Fanzinin ne olduğunu pek tabi biliyordum.

Bizim Karga Fanzin: Fanzin çıkarmadan önce elbette fanzinin ne olduğunu biliyorduk. Kafelere ve kitapçılara bırakılan fanzinleri okuyorduk. Ancak hiçbir fanzin çıkaranla bağlantımız yoktu.
Diğergam Fanzin: Diğergam Fanzin’i çıkarmadan önce fanzinlerin dizgileri, içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak için biraz araştırma yaptık ama onun öncesinde diğer fanzinlerle bir bağlantımız yoktu.

 

  • Fanzininizi hangi şehirlere gönderdiniz? Nasıl ulaştırıp yaydınız? Gönderdiğiniz yerlerden, okuyucu tarafından geri dönüşler aldınız mı?

Merdümgiriz Fanzin: İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antalya, Ankara, Burdur ve daha birçok ile ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Ptt’yi 3 lira ile kandırıp yaptık hep bunları, Fanzin Apartmanına da ayriyeten teşekkür ederiz, İzmir’e ulaştırma ve dağıtma konusunda yardımcı oldular.

Kaotik ve Metruk Fanzin: Kaotik Isparta’da basıldı, İzmir’e ve İstanbul’a yayıldı. Metruk ise Isparta’dan dışarıya çıkmadı. Fanzin Apartmanı Facebook grubunda bir gönderi paylaştım Kaotik için. Mehmet Fatih Balkı, Efe Elmastaş ve Zeynep Deniz Yıldızhan sağ olsun dağıtım için desteğini esirgemediler. Hatta diğer illerde de dağıtım konusunda yardımcı olacak birçok insan olduğunu orada gördüm. Bu sevindirici açıkçası. Dağıtım konusunda hiçbir sıkıntı yaşatmıyorlar size.
Okuyuculardan da geri dönüş alıyorum tabii ufak tefek, diğer illerden isteyenler de oluyor fanzini, bu da ayrı bir heves katıyor bu uğraşa.farkındalık fanzin temmuz
Balporsuğu Fanzin:
İstanbul’a, İzmir’e, Adana’ya, Tekirdağ’a gönderdik. Sosyal platformlardan paylaşım ile ufak çaplı bir yayılma oldu, onun dışında önceden yazdığım okuduğum fanzinlerden kişilerle bağlantı kurarak daha kolay yayım ağına ulaştık ve tabii ki Fanzin Apartmanının bu dağıtımda katkısı büyük. Olumlu geri dönüşler geldi tabii bu durum bizi daha da heyecanlandırdı.
Farkındalık Fanzin: İzmir’e, “Fanzin Apartmanı”na ve Antalya’ya ulaştırabildik. Açıkçası yerel kalmayı daha çok tercih ediyoruz. Buradaki geri dönüşler daha canlı olduğu için, bize yeterli geliyor.
Bizim Karga Fanzin:
Fanzini sadece Isparta’da sınırlı sayıda çoğaltıp dağıtıyoruz. Bunu mahsus yapıyoruz. Fanzini okumak isteyenin uğraş verip alması gerektiğine inanıyoruz. Fanzinin bir reklam broşürü gibi dağıtılmasına karşıyız. Zaten isteyen ücretsiz olarak alıyor. Yoksa yüzlerce basıp dağıtılabilir. Biz sadece iki kafeye ve bir kitap evine bırakıyoruz. Şu ana kadar diğer şehirlere göndermedik. Ancak işini severek yapan çalışma arkadaşları ve bizi okumak isteyenler olursa elbette diğer şehirlere de gönderebiliriz. Genel olarak söyleyelim; Bizi okumak isteyen olursa bunun için her türlü imkanı oluşturmaya çalışırız.
Diğergam Fanzin: Ankara, Çanakkale, İstanbul ve Kayseri’ye Ptt aracılığıyla instagram ve twitter üzerinden tanıştığımız okurlarımıza ve yazarlarımıza gönderdik. Ayrıca Diğergam Fanzin yazarlarının bulunduğu şehirlere de hediye olarak gönderildi.

 

  • Fanzini dergi için bir basamak olarak mı görmektesiniz? Yoksa amaç zaten fanzin miydi?

Merdümgiriz Fanzin: Hayır. Dergi olayının, edebiyatın özgürlüğünü kısıtladığını düşünüyoruz. Nitekim ortaya bu yaptığımız oluşumun fikri atıldığında amaç fanzindi.
Kaotik ve Metruk Fanzin:
Fanzin çıkarmaktı amacım. Özgür bir yayın çıkarmaktı. İlerleyen zamanda popüler olana, kabul görmüşe alternatif olacak bir dergi çıkaracak olursam ya da seveceğim bir dergi bünyesinde barınacak olursa bile yazacaklarım, ayrıca “fanzin” çıkarmaya devam ederim sanıyorum. Bu özgür alan insanı cezbediyor. Kaotik bitti ama Metruk Fanzin’i bitirmek istemiyorum. Yaşasın istiyorum yanımda.
Balporsuğu Fanzin: Amaç Fanzindi direk yani sesimizi sokaktan daha iyi şekilde nasıl duyurabiliriz ki?
Farkındalık Fanzin: Amacımız yalnızca fanzin olarak devam etmek. Bir nevi hobi olarak da görülebilir aslında.diğergam fanzin

Bizim Karga Fanzin: Bizim için amaç dergi çıkarmak ya da fanzin çıkarmak değil. Yazmak, yazmak, yazmak ve yazdıklarımızı okuyacak olanla paylaşmak… Bugün, biçimsel düzeyde daha önce belirttiğimiz gibi ”zamanlı zamansız”, ”yerli yersiz”, ”olur olmaz” çıkıyoruz. Elbette fanzin ile dergi aynı zamanda içerik olarak da farklı. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Bugün fanzinin içinde barındırdığı özellikleri ve şartları kullanarak fanzin çıkarıyoruz. Yani yola fanzin çıkarmak için çıktık. Bundan keyif alıyoruz. Ancak edebiyatta dergilerin oynadığı rolü de küçümsemiyoruz. Yeter ki popülizmin kucağına oturup her şeyi tüketen bir yöntem izlenmesin. Şartlar oluştuğunda dergi de çıkarabiliriz. Fakat şayet bunu bir gün yaparsak başka bir düzlemde ve bu kez derginin kendi koşullarını göz önüne alarak yaparız.

Diğergam Fanzin: İlk zamanlarda Dergi için bir basamaktı amacımız fakat daha sonra fanzinin, bir dergiden daha fazlası olduğunu gördük. Bir Fanzindeki samimiyeti hiç bir dergide bulamayacağımızı anladık. Birbirine benzeyen dergiler basmaktansa kendi farkındalığını ortaya koyan bir fanzin olarak kalmayı yeğleyeceğiz.

 

  • Fanzin çıkarırken bir gelir beklentiniz oldu mu?

Merdümgiriz Fanzin: Bir ara fiyat falan yazdık üstüne, ama bedavaya dağıtıyorduk. Maksat broşür muamelesi görmesindi. Baktık okuyan yine okuyor, para vermeye kalkışan falan oluyor, sildik sonra o fiyat ibaresini.balporsuğu fanzin tram

Kaotik ve Metruk Fanzin: Olmadı tabii hatta kendi tuzunda bile kavrulamıyor bastıklarım, ücret talep etmiyorum çünkü. Sadece insanlar satırlarımı, dizelerimi, mısralarımı okusun ve yazdıklarım dosyalansın. Mevzu bu benim için.

Balporsuğu Fanzin: Hayır aslında bir gelir beklentimiz olmadı. Zaten gönüllü olarak aramızda para toplayarak çıkartıyorduk.
Farkındalık Fanzin: Asla! Çünkü insanların bir sonraki sayımızı merakla bekler olduğunu görmek bile bize yeterince haz veriyor.
Bizim Karga Fanzin:
Fanzin çıkartırken hiçbir gelir beklentimiz olmadı ve şu anda da yok.
Diğergam Fanzin: İlk sayımızı çıkarmadan önce bir amacımız bir hedefimiz olsun istedik. İsmimize yakışır bir amaç… Bu sebeple Fanzinden elde edebileceğimiz bir kaç kuruşu başkalarının faydasına kullanabiliriz diye düşündük. İkinci sayımızı Kudüs’te ki çocuklara bağışladık. Üçüncü sayımızı da Samsun’da bir köy okulunda Poyraz adlı bir çocuğun oyuncak hayalini gerçekleştirdik. Bundan sonra ki sayılarımızda ücretli olarak devam edecek. Belki de her sayısı bir çocuğun hayallerini gerçekleştiren ilk Fanzin olacağız.

 

  • Isparta’ da gerçek anlamda bir fanzin ortamı var mı, varsa siz bu ortamın neresindesiniz?


Merdümgiriz Fanzin: Karşılaşınca selam verdiğimiz, fanzinler hakkında konuşabildiğimiz birkaç insan edindik bence. Biz oluştuktan sonra hızlandı Isparta’da fanzin, ya biz ilham olduk birilerine yahut işin içine girince çevremizde bunlarla uğraşanları farketmeye başladık. Her iki türlü de güzel yani.
Kaotik ve Metruk Fanzin:
Fanzin ortamı şu anda pek yok aslında. Fanzinleri çıkaranlar olarak birbirimizle nadiren konuşuyoruz. Birbirimizi tanısak da yaptıklarımızdan habersiziz. Bir kitabevine girince görüyorum diğer fanzinlerin yeni sayılarını. Mesela geçenlerde arkadaşlarla Merdümgiriz Fanzin’i dağıtırken Farkındalık da aynı anda aynı yerlere dağıtıyormuş yeni sayılarını, birbirimizden habersizdik.
Balporsuğu Fanzin:
Aslında çok güzel fanzinler var Isparta’da ortam olarak da gayet güzel sıcak, samimi bir ortam var. Valla sorarsanız bu ortamın neresindeyim bilmiyorum ama biz Fanzin olarak da bir yerlerdeyiz. Nerede olduğumuzdan emin değiliz.
Farkındalık Fanzin:
Bana kalırsa pek yok ancak olması için güzel bir gayret görüyorum. Hatta var olan fanzinleri gördükçe yeni fanzinlerin türemesi hoşumuza gidiyor.
Bizim Karga Fanzin:
Isparta’da parlak gençler var. Güzel yazılar ve şiirlerle dolu fanzinleri okuyoruz ve takdir ediyoruz. Bizim bu ortamın neresinde olduğumuza okuyucular karar versin. Bu daha doğru olur.
Diğergam Fanzin: Isparta’da ilk sayımızı çıkardığımız gün tebrik eden Merdümgiriz fanzin’in gerçek bir fanzin olduğunu düşünüyoruz. Yolları açık olsun samimiyetlerine minnettarız… Biz, kendimizi bu ortama layık göremiyoruz sanırım ortamın en gerisindeyiz J

 

  • Fanzininizin içeriği nedir? Fanzinde mahlas kullanılmalı mı? Siz kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız neden kullanıyorsunuz?


Merdümgiriz Fanzin: Edebiyat fanziniyiz abi biz. Şiir, öykü, kitap incelemesi, hikâyeler mikayeler derken bi ara boyama sayfası bile koyduk 3-5 yaş çocuklar için, ya da 3-5 yaş büyükler için. Edebiyat fanziniyiz işte.. Mahlas konusuna gelirsek, ‘herkes istediğini yapsın’ olayının dalgası. İlk sayılar ful mahlas takılıyorduk. Zorunlu değildi, şimdi kendi adını koyanlar var. Herkes istediğini yaptı kısaca.
Kaotik ve Metruk Fanzin:
Muhtevâ: Kaotik yazar Kaotik Fanzin’de. İçerik her şeydir, karışıktır. Olan ve olmayan her şey. Öyleydi daha doğrusu. Kaotik bitti. Metruk’ta da aynı muhabbet var ama. İçimden gelen neyse o. Kısıtlama yok.
Mahlas kullananlar daha hoş geliyor bana. Palyaço Fanzin favorim mesela. Fanzindeki ruha gerekeni veriyor gibi. Ben başta mahlas kullanıyordum. Sonra kendi ismime geçtim. Beni ifade edecek bir rumuz bulamıyorum. Madem öyle ismimle devam edeyim dedim.

Balporsuğu Fanzin: Şiir, öykü, karikatür tarzı bir fanzindi aslında genel olarak bir konumuz yoktu. Mahlas kullanılmalı bir sakıncası yok, ara sıra kendi ismimle paylaşmak istemediğim yazılarda mahlas kullanıyorum. Niye kendi ismimle paylaşmak istemiyorum diye sorarsanız, nedenselliğe bağlayamıyorum.
Farkındalık Fanzin: Daha önce belirttiğim gibi; içinde bulunduğumuz zaman şartları dolayısıyla siyasete girmiyoruz. Onun haricindeki her konu veya yazım türüne açığız. Mahlas kullanılmalı elbette. Geçmişteki büyük yazarlar dahi “sahne adı” kullanmışken bizlerin isim kullanması oldukça egoistçe olur. Ben yazılarımı gün yüzüne çıkardığım günden beri mahlas kullanırım. Mahlas, aynı zamanda duruşunu ve karakterini de ortaya koyar. mutsuz karga fanzin
Bizim Karga Fanzin:
Biz kitabı önceliyoruz. Bir kitaptan yola çıkıyoruz. Bir romandan, bir şiirden, bir hikâyeden… Bir kitabın bir paragrafından. İsminden, ruhundan… Bütün bunların çağrışımlarından bir şeyler üretiyoruz. Soğuk kitap incelemesine saplanıp kalmadan ve fakat ona yaslanarak, onun etrafında duygu ve düşünce aktarımı yapıyoruz. Film incelemesi yapıyoruz. Hep aynı perspektifle… Deneme, şiir, öykü yazıları… Edebiyat tarihi araştırmaları. İlginç bilgiler, güzel rastlantılar, hoş atıflar… Bunlarla dolu bir fanzin olsun istiyoruz. Fanzinde mahlas kullanıyoruz. Bizce kullanılmasında bir sakınca yok. Fanzin ruhuna aykırı bir durum değil. Yerine göre gerekli de olabilir. Özellikle birden fazla yazısı yayımlanan kişinin sürekli aynı ismini kullanmak kötü bir durum olur. Öte yandan kimi mahlaslar sempatik de duruyor. Biz tamamen mahlas kullanmayı yazarın tercihine bırakıyoruz. Ancak aynı kişinin bir sayıda en az iki yazısını koyacaksak hepsini de aynı imza ile yayımlamıyoruz.
Diğergam Fanzin: Edebiyat ve kültür fanzini olarak; şiir, öykü ve deneme üzerine çalışma yapıyoruz. İleride farklı bir tarz düşünüyoruz. Mahlasa gelince, kullanan yazar arkadaşlarımız var. Mahlas kullanımını yazarlara bırakıyoruz. Fanzin, alt kültür illegal bir sistemin ürünü olduğu için mahlas kullanılması daha gizemli olabilir.

 

  • Fanzin çıkarırken başınıza gelen akılda kalıcı bir olayınız var mı? Varsa kısaca anlatır mısınız?

Merdümgiriz Fanzin: Isparta kitap fuarına gittik. Elden falan fanzin verelim biraz fanzin dağıtalım diye. O zamanlar Fanzinin üstünde bir lira yazıyor. İmza isteyecek insan bekleyen Şair Şükrü Erbaşa da fanzin verelim dedik. Aldı merdümgirizi eline, gözlerini kapakta gezdirdi, eline cebine atıp ‘’10 lira olsa bi’ düşünürdüm valla’’ diyerek 2 lira para verdi, baya güldük bu olaya.

Kaotik ve Metruk Fanzin: Birçok iyi ve kötü olay oldu elbette. Isparta Little Up’taki Fanzin Masası’na gelen bir rocksever 10 yıl üniversite okuyan arkadaşının hikâyesini anlatmıştı, 2004 gibi Isparta’da hard rock fanzini çıkarmış arkadaşı, bunun gibi güzel muhabbetlerimiz olmuştu insanlarla fanzin sayesinde. Güzel anılara sahip olduk. “Siyasi bir şey yok değil mi bunda” diyen kitabevlerini ikna etmelerimiz, yeraltını siyasete tercih edişleri mekânların… Ve bunların tümünden bağımsız umursamaz kafeler… Böyle bir sürü anı…

Balporsuğu Fanzin: İlk sayıyı basıcaz heyecanlıyız falan olum bir matbaayı soralım dedik, zaten el ayak heyecandan ne yaptığını bilmiyor. Tire/İzmir’e gittik uygun yollu bir matbaa buluruz ya da bir fotokopici umuduyla. Yaşadığım şehirde Bayındırda bu işler zor tabii. Her neyse toplandık gidiyoruz, fiyat araştıralım falan diyoruz bir örnek çıkarttık abi 100 basım ne kadar dedik dijitalci abimiz çok sağ olsun 600 lira fiyat çekti ne hikmetse. Anlamadan neyin ne olduğunu, çıkaramıcaz lan galiba diyip biraz karabatağa düştük. İlk basımı İstanbul’da yaptırmak zorunda kaldık, sanırım daha içinde olmayışımızdan bu işin böyle bir karamsarlığa düşmüşlüğümüz oldu. Sonradan sora sora öğrendik neyin ne olduğunu.
Farkındalık Fanzin:
Farkındalık’a katıldıktan sonraki ilk sayımızdan sonra iş yoğunluğumun sebebiyle ara vermek zorunda kalmıştım. Fanzin sahibi Yavuz’un çaresiz kalışı ve hayal kırıklığı yaşamasının üzerine bir gün ona telefon açıp, bana bilgisayarı ile gelmesini istedim. Birer bira açtık, biraz sohbet ettik ve “Aç len şu bilgisayarı! Düzenlememiz gereken yazılar var.” Arkadaşımın gözündeki mutluluğu gördükten sonra bir daha onu yarı yolda bırakmamam gerektiğini anladım…

Bizim Karga Fanzin: Fanzin çıkarmaya henüz yeni başladık. Fanzin çıkarmaya başladıktan sonra aklımıza gelen en kalıcı olay, bu kısa sürede dolu dolu 3 fanzin (toplamda A-5 formatında 64 sayfa) çıkarıp bu 3 fanzinde de çeşitli sebeplerden ötürü 2. sayıları çıkar(a)mayıp yeni bir fanzine 1. sayıdan başlamamız.
Diğergam Fanzin: İkinci sayımızdı o kadar heyecanlıyız ki, matbaada iki arkadaş fanzin katlıyoruz. Matbaaya bir çift girdi, hukuk notları için bizim işimizi bitirmemizi bekliyorlardı. Bizden bir arkadaş da beklerken sıkılmasınlar, okusunlar diye bir tane fanzin uzattı. Kız, fanzini aldı evirdi çevirdi ve yüzüne doğru yelpazede yaptı. Sanırım hayatımın en kötü günüydü. Çokça kırıldığımız ve üzüldüğümüz bir gündü, uzun yıllar unutmam imkânsız.

 

 

Yorum bırakın