Eskişehir uzun zamandır fanzin konusunda takibe aldığım ve neler olduğunu merak ettiğim bir şehirdi. Daha ileriye gidebileceğini, fanzine olan ilginin daha fazla olacağını bildiğim güzel üniversite şehri beni haksız çıkarmadı. Ve kısa zamanda sevgili Hayri Saraç’tan bu konuda güzel haberler almaya başladık. Şimdi fanzin Eskişehir’de ne durumda ve “Eskişehir Fanzin Kafası” nerede imiş Hayri’den öğrenelim.
İlk olarak biraz Eskişehir’deki genel fanzin hayatından bahseder misin? Eskişehir’in fanzine olan ilgisi ne durumda?
Selamlar… Birçok insan bu şehirde fanzine aşina değil ne yazık ki. Raf kurduğum bir mekânda şöyle bir konuşma olmuş “Bunlar fanzin mi? Eskişehir’de? Allah allah, alabilir miyim?” İnsanlar fanzini biliyorlar ama Eskişehir’de bu iş yapılıyor mu haberleri yok. Ama güzel gidiyor, ilgi alaka gayet yerinde.
Peki, Eskişehir’de fanzin kültürü ne kadar zamandır ilgi görüyor?
Geçen sene sokakta fanzin standı açmıştım, biliyorsundur. O stant zamanı bir ilgi olduğunu gördüm lakin insanlarda arayış yok önüne gelirse alıp okuyor. Fanzin basan, çıkaran var mı pek bilen yok. Eskişehir’de çıkan bazı fanzinlerden duyduğum kadarıyla uzun soluklu bir ilgi var ama dediğim gibi insanların önüne çıkarsa alıyorlar. Araştırma “0”.
Fanzine ilgi gösteren kitle bakımından neler söyleyebilirsin. Bu kitle daha çok üniversite öğrencilerinden mı oluşuyor yoksa fanzinle ilgilenen daha geniş bir kitle mi var?
Üniversiteden, liseye kadar hatta benden yaşça büyük insanların bana ulaştığını söylesem inanır mısın? Bazı gençler yeni yeni çıkarmaya başladılar. Örneğin son bir ayda 3 fanzinin çıkmasına vesile oldum. Allah yollarını açık etsin. Benden büyükler ise 2000’lerin başında fanzin çıkardığını falan duydum. Özellikle son iki aydır bir ilgi artışı var fanzine yönelik. Kitle genel olarak fanzin nedir diye soran ve bu şehirde fanzin mi çıkıyor diyen iki kesim var. Tahminimden daha fazla bir kitle var karşımızda.
Son zamanlarda özellikle Eskişehir’den çok güzel haberler alıyoruz. Yapılan işlerin daha geniş kitlelere uzandığını biliyoruz. Bu süreci biraz anlatabilir misin?
Ciddi anlamda sürecin nasıl olduğunu bilmiyoruz. Biz yıllardır fanzin çıkarıp, etkinlik yapıyoruz. Fanzinlere ilgi fena değildi o zamanlar etkinliklere katılım sıfırdı. Son zamanlarda hiçbir şey yapmadan millet bize ulaşıp fanzin lazım, etkinlik yapalım diyorlar. Ekip olarak şaşkınlıkla izliyoruz.
Eskişehir’de fanzin etkinlikleri yaptığını ve yeni raflar açıldığını duyduk. Şuan kaç mekânda fanzin bulunuyor. Bu konuda neler yaşadın? Seni bunu yapmaya iten neydi?
Üç mekânda fanzin rafımız mevcut. Onun dışında sadece masalara bıraktığımız mekânlar ile beraber yaklaşık on mekânda fanzinlerimiz bulunuyor. Ben hep istiyordum raf açmayı ama hiçbir mekân kabul etmiyordu. Masaya bırak yeter diyordu. Biz de eyvallah deyip bırakıp çıkıyorduk. Kasım ayında Lena Kitap Cafe isimli bir mekân açıldı oranın sahibinin fanzine ilgisi varmış kendisinin de çıkardığı bir kitap mevcut. Raf kurmamı istedi, dedim ayıpsın yaparız. O rafı kurduk sonra OnikaCoffee isimli bir mekân bana ulaşıp raf talebinde bulundu, dedim bismillah. Oraya da rafı kurduk. Sonra Kıraathane’nin sahibi Murat Abi aradı, “olum bizim dükkâna niye raf açmıyorsunuz, hayırdır?” dedi. Dedim bekle, o telefon görüşmesinden iki gün sonra Kıraathane’de de rafımızı açtık. Birkaç mekân ile görüşmelerim devam ediyor. Umarım yakın zamanda fanzin raflarının sayısı artacak.
Peki, bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaştın?
En zor kısmı şuydu, yıllardır uğraşıyorsun olmuyor artık her şeyi akışına bırakırken birden işler art arda geliyor. Haliyle hazırlıksız yakalanmak bizi çok yordu. Maddiyat sıkıntı, şehir dışından gelen fanzin sayısı az. Ne yapacağız derken ite kaka açtık rafları. Sonra durumlar düzelince istediğimiz şekle soktuk.
Geçenlerde şiirini al gel etkinliğinin ikincisini gerçekleştirdiniz. Biraz da bu konuda konuşalım istiyorum. Nedir bu “şiirini al gel”?
Etkinliğin amacı yazmaya niyeti olan insanlar ile bir araya gelip hem sohbet edelim hem de elimizdekileri okuyalım. Yeni kafalar ve yeni fikirlere açık olan insanlar ile tanışalım. Kendimize yararlı bir etkinlik olsun diye yaptığım bir etkinlik.
Peki, bu etkinlik fikri nasıl oluştu? Etkinlik hazırlık sürecinden biraz bahseder misin?
Bildiğin gibi gençlik merkezine Yaratıcı Yazarlık dersi veriyorum ve bu ders sayesinde kalemi sağlam çok genç ve yetenekli çocuklar ile tanıştım. Hevesleri çok hoşuma gitti. Dedim ki böyle insanlardan daha çok vardır. O yüzden bu etkinliği yapmaya karar verdim. Sonra ekibim ile bu konuyu konuştum. Normalde bildiğin gibi bizim etkinlikler ücretsiz olur lakin bu sefer 5 TL bir ücreti olsun katılım olacak mı görelim dedik ve bu bilet gelirleri ile sokak hayvanlarına mama alırız dedik. Fikir proje oturunca mekân araştırmalarına başladık, içerikleri planladık ve sonra mekân ayarlandı, afişler basıldı. Etkinliğimizde bu şekilde şekillenmiş oldu.
Etkinlik beklediğin gibi miydi? Katılım ve ilgi nasıldı?
İlk etkinlikte 25 kişilik bir rakam mevcuttu. Dedim eyvallah, yeterli bizim için. Dediğim gibi 0 katılımlı etkinliklere alıştığımız için 25 efsane bir rakamdı. Daha sonra ikincisini yapmaya karar verdik. Eflatun Kitap Kafe ile görüştük. Tahmini bir 30 – 40 kişi gelecek diye hesap ediyorduk. Ama etkinlik günü ben, Fevzi ve Kağan mekâna giremedik. Biletler tükenmiş, oturacak yer yok ortalık çok karışık. İnsanlara diyoruz ki “ bilet yok, yer yok” olsun biz parasını verelim ayakta katılım sağlarız diyorlar. Şok geçirdik. Mutluluktan geberiyorduk. Ekip olarak “noluyorlan!” diye diye bir hal olduk. Kısacası katılımlar beklediğimiz gibi değil hayal bile edemediğimiz şekilde iyi gidiyor. Allah bozmasın.
Bu süreçte Eskişehir’e çok fazla çeşitlilik getirdin. Yeni iş ve etkinlik haberleri duydukça çok mutlu oluyoruz. Peki, bundan sonraki planların hakkında konuşalım isterim. Sırada ne var? Fanzin, raf ve etkinlik bakımdan sıradaki planlarından bahseder misin?
Şiirini Al Gel etkinliği kesinlikle devam edecek. Şubat ayında üçüncüsünü yapacağız. Bu ay biraz dinlenmemiz lazım. Ciddi anlamda yorulduk. Grafikerimiz İlayda, anksiyete krizi geçirmekten harap oldu. Garibim kendini çukur izlemeye verdi. Ne zaman gruba mesaj atsam kız kalp krizi geçirmeye niyetleniyor. Kağan Sakarya’da okula başladı, okulun yanı sıra orda bizi temsilen bir raf açtı bunlarla uğraşıyor. Geçen depresyona girdim galiba dedi. Kısa zamanda ölebilir. Emin değiliz. Fevzi sahafta işe başladı, ne halde olduğunu kendi de bilmiyor. Ben desen Allah’a emanet. Çünkü ciddi anlamda kaç yıldır koşturuyoruz elde var sıfır her şeyi akışına bıraktık işler çoğaldı. Biz de kaç yıldır beklediğimiz fırsat ayağımıza geldi deyip elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Çocuklar canavar gibi işler yapıyor. İlayda kapak ve dizayn hakkında sürekli çalışıyor. Ekibin motivasyon kaynağı oldu kız. Bildiğin Ndiaye, FelipeMelo gibi takımın dinamosu bütün ekibe saldırıyor. Yeter ki iş olsun çalışın diyor. Bazen kontrolü kaybedip bana bile atara kalkıyor. Ekip ruhu efsane bu aralar. Allah bozmasın. Onun dışında Yere Düşen Travma ve Olgun Ruhlar kaldığı yerden baskıya devam edecek. Şubat ayında iki ekibinde yıl dönümü o aya özel fanzinler hazırlamamız mümkün ama bakalım hala fikir aşamasında. Benim bir rap ve edebiyat ile alakalı bireysel bir fanzin düşüncem var. Bazı eski okul ve yeni okul rapçiler ile röportajlar yapıp günümüz rap müziği ve geçmiş rap müzik hakkında röportajlar olacak. Kimler var derseniz Cartel’denKabus Kerim, Defkhan şimdilik bu iki isim yeterli diğerleri sürpriz olsun.
Peki, sence sadece Eskişehir de değil tüm illerde fanzini yaymak ve sesini duyurmak için neler yapılabilir?
Dayanışma ve irtibat… Kesinlikle bunlar önemli. Bir whatsapp grubu var ülkede ki birçokfanzin çıkaran insan bir arada. O grupta sürekli bir paylaşım söz konusu o bir yere fanzin gönderiyor, biri bir fanzin çıkaracağım yazı lazım diyor. Böyle etkileşimler yaptığımız işlerin gücünü arttıracaktır. O yüzden mümkün olduğunca araştırıp nerde kim fanzin çıkarıyor, kime ulaşsam yardımcı olur bir kontrol edersek istediğimiz birçok şeyi almamız mümkün.
Bu güzel röportaj için tekrar çok teşekkür ederim. Son olarak söylemek, eklemek istediğin bir şey var mı?
Sorular için ben teşekkür ederim. Eskişehir’de uzun süredir işleri ağırdan almıştık ama artık yokuş aşağı gidiyoruz. Her şey güzel gidiyor. Bildiğin gibi fanzin konusunda bizimle irtibata geçen herkese yardımcı oluyoruz ve bu yardımlara devam etmek istiyoruz. Eskişehir’de akıl sağlığı bozukta olsa bir dostunuz var fanzin göndermek isterseniz beni bulun seve seve yardımcı olurum. Bizleri sosyal medyadan takip ederseniz yapacağımız bütün vukuatlardan haberdar olabilirsiniz. Son olarak her zaman dediğim gibi…
Hepinizi seviyorum sen hariç.
Sevgili Hayri Saraç’a bu güzel röportaj için teşekkür ederim.
Fanzin sadece Eskişehir’de değil her yerde Yürüyor!