Yaban Domuzu Fanzin 2.sayısını çıkardı.
İlk sayılarında veganizm ve temelleri üzerine yazılar ile başlayan yaban domuzu bu sayısında bir adım daha ileri atarak kapitalizm ve veganizm üzerinden bir temelle ilerlemiş.
“Yıkımın muazzam boyutlara ulaştığı bu çağda hareket kabiliyetimiz üzerine düşünen kişiler olarak kendimize bir ifade alanı olarak bu fanzini ortaya koyuyoruz.” diyerek söze başlayan Azorka ve Yokl Tüketim Karşıtlığı ve Veganlığın İlişkisi isimli yazı ile karşılıyor bizi.
Vegan olmanın bu dünya üzerindeki hayvan özgürlüğünü başlatmakta yeterli olmayacağına ve gerçek bir özgürlükten bahsetmek istiyorsak tüketim karşıtı veganlar olarak yola devam etmemiz gerektiğine parmak basan yazı, tüketim sebebi ile neden olduğumuz yıkımın sadece hayvanları değil doğayı ve insanları da öldürdüğünden bahsediyor.
Kapitalizm yakın zamanda vegan dünyasına da adımını attı. Markalar sırası ile vegan ürünler çıkarıyor. Veganlık bir “sağlıklı beslenme diyeti” olarak lanse ediliyor ve kapitalizm hiç hız kesmeden açık gördüğü pazarı ele geçiriyor.
Kapitalizmin olduğu her alanda haklı olanın bile kirlendiğini düşünürsek pek de haksız sayılmazlar. Sizce de öyle değil mi?
Ardından şimdi şehre dönelim diyerek şehirli insanın mümkün olduğunca az tüketerek nasıl şehir hayatı sürebileceğine dair ipuçları veriyorlar bize. Tamamının herkes için yapılabilir olduğunu düşünmesem de şahsen en azından birinin bile yapılmaya başlanmasının ilk adımı atmak olduğunu düşünüyorum.
Sonrasında azorka üreme karşıtı yazısı ile karşılıyor bizi ve hemen ardından 973 yılında doğmuş, 1057 yılında ölmüş ve hayatının son 40 senesini vegan olarak geçirmiş olan Ebu’l-Ala El-Ma’arri’nin hayatını ve yazmış olduğu “Artık Tabiattan Çalmıyorum” isimli şiirini okuyoruz.
Sanat ve Hayvan Direnişi üzerine Anti-türcü Alman Sanatçı Hartmurt Kiewert ile olan röportajla devam ederken ben merak içindeyim diyenler için izleyebilecekleri belgesel, film ve okuyabilecekleri bir kitap listesi var.
Kapanışı ise Azorka, K. ve Yokl imzalı şiirler ile yapıyoruz.
Vegan;
Baskıya, nefrete ve ayrımcılığa karşı eşitlikten ve özgürlükten yana.
Her zaman. Daima.