Geçtiğimiz günlerde yeni çıkmakta olan ve sesini yeni yeni duyuran Anadolu Rak Fanzin ile irtibata geçtim. Olaya değişik bir yönden yaklaşarak, sadece müzik fanzini olmaktan öte, Anadolu Rock öğesini edebiyatla harmanlayarak okuruna sunan, bu eksenden üretimini gerçekleştiren farklı bir iş. Bu konuları fanzinin yürütücüsü olan R. Şura Bulut ve Alperen Pehlivanoğlu ile konuşmak istedik. Dilerseniz onları daha yakından tanıyalım.
Merhaba Dostlar, Anadolu Rak Fanzin ‘in çıkış noktasını ve hikayesini bizlerle paylaşır mısınız?
Öncelikle merhabalar. Fanzinin çıkış noktası aslında edebiyatla pek ilgisi olmayan yakın bir arkadaşımdan çıktı. Yaklaşık 5 yıldır yazılan şiirleri kitaplaştırıp anı olarak kalmasını istemiştik ilk başta. Tam onun hazırlıklarını yaparken bireysel çıkan fanzinlerden haberdar oldum. Uzun süre uğraşmak istediğim bir iş olduğundan sayı sayı çıkarmak daha hoş geldi gözüme. Bu nedenle fanzin çıkarmaya karar verdim. İlerleyen dönemlerde fanzini büyütüp Anadolu Rock’ı tanıtan yazılara yer vermeyi de hedeflerim arasına o zamanlar koymuştum.
İlk iki sayınızı bireysel olarak yayınladınız ve bizlere bu iki sayıdan ve içeriğinden biraz bahseder misiniz?
Dediğim gibi ilk iki sayı yalnızca tek kişinin eserlerinden oluştuğu için sadece şiir türü yer aldı.
Peki ilk iki sayı hakkında aldığınız yorumlar nasıl ve ne yönde?
Yakın çevremden aldığım yorumların olumlu olduğunu belirtmeliyim tabii ki. İlk iki sayıda daha tanınmıyorduk, bu nedenle yorumlar sınırlıydı ancak bizi bu fanzinde iki kişi yapan şey ilk iki sayının var olmasıydı. Bu nedenle fanzini büyütmek açısından önemli sayılardı. Haliyle yapılan en anlamlı yorum da Anadolu Rock’ı tanıtan yazının olduğu bölümlerin istenmesiydi.
Anadolu Rak Fanzin bir müzik fanzini ve aslında kendi tarzında da bir ilk olma özelliğini taşıyor. Genellikle Heavy Metal ve Rock ağırlıklı olarak yayınlar yapılır. Bu konu hakkında görüşleriniz neler?
Öncelikle belirtelim ‘anadolu rak’ yalnızca müzik fanzini değil. Edebiyatın ve müziğin birleşimiyle oluşan bir fanzin olmasını amaçladık. Soruya gelince ise isteğimiz; diğer rock türlerinin kültürümüze uzak ya da bizce yanlış olduğunu düşündürmek değil. Çağımızda kaliteli müzik sayısı çok az insanlar haliyle o tür müziklere yöneliyor. Ancak biz de unutulmaması gereken usta isimlerin olduğunu vurgulamak, onları tanıtmak ve unutturmamak gibi durumları amaçlıyoruz. Anadolu Rock’tan bir şarkı bile öğretsek bu büyük kazançtır bizim için.
Genel olarak diğer müzik fanzinlerini nasıl buluyorsunuz, takip ediyor musunuz?
Bu tür fanzinlerin varlığından haberdarız ancak sürekli takip edebildiğimiz bir fanzin yok.
Yeni sayıya gelelim, öncelikle çalışmalar nasıl gidiyor ve bizleri neler bekliyor olacak?
Yeni sayıda Barış Manço’ya yer vermek istedik. Onun bir anısını yazdık. Onun dışında şiirler yer alıyor. Bir de Barış Manço’nun da bir dönem yer aldığı Moğollar grubunun kurucusu Murat Ses’i tanıtan bir yazı var. Böyle önemli sanatçılardan bahsetmek elbette bize heyecan veriyor. Bu da çalışmalara olumlu şekilde yansıyor.
Gerek edebiyat, gerekse müzik fanzinleri oldukça olumlu gidiyor ve gün geçmiyor ki, yurdun her yerinden sürpriz bir fanzin ile karşılaşıyoruz. Bu konuda genel olarak görüş ve değerlendirmeniz neler?
Popüler kültür ögeleri bu kadar fazlayken çıkan fanzinlere olumsuz eleştiri yapmak içimizden gelmiyor. Çünkü fanzinler alışılmışın dışında olanı sunmaya çalışan şeyler. Sonunda hepimiz aynı yere ulaşacak olsak da edebiyattan/yazıdan para kazanma amacı gütmeyen kaliteli insanlar yapıyor bu işi. Olması gerekenin de bu olduğunu düşünüyoruz.
Tekrar Anadolu Rak Fanzin ‘e geri dönelim. Türk Rock’ı 60’lı yılların sonu gibi Anadolu Pop çizgisi ile büyük çıkışını yaptı ve yıllar sonra bu tabir Anadolu Rock olarak adlandırıldı. Size göre Anadolu Rock nedir?
Anadolu müziğinin batılı çalgılarla icrası diyebiliriz. Distorte olmuş türküler, hicaz bas taksimleri duyabileceğiniz bir müzik. Ama altında yatan ruhu betimlemek epey zor.
Anadolu Rock Fanzin’e nasıl ulaşabiliriz?
Kullanıcı adı anadolurakfanzin olan instagram adresimizden bize yazabilirler. anadolu rak nerde istenirse orada olur 🙂
Peki Fanzin diğer Rock ve türevlerinede yer verecek mi?
Diğer müzik türlerine yer vermemeyi düşünüyoruz. Çünkü piyasada konusu Anadolu Rock olan çok az sayıda çalışma var. Zaten fanzinlerin ortalama ömrünü düşünecek olursak Anadolu Rock’ı tam anlamıyla yaşatmaya ancak yetebilir.
Sizin için en önemli Anadolu Rock albümleri hangileri, diyelim ki fanzinin son sayısını okuyoruz bir yandan bize hangi albümler eşlik eder?
Bizim için Barış Manço’nun son albümü olan ‘Mançoloji’nin yeri ayrı. Albümün ismine bile satır satır yazı yazılabilir.
Fanzin Apartmanı olarak size başarılarınızın devamını diler. Bu samimi röportaj için sonsuz teşekkür ederiz. Son olarak dostlarımıza neler söylemek istersiniz?
Düşüncelerimizi paylaşmamıza yardımcı olduğunuz için biz de çok teşekkür ederiz. Son olarak söyleyebileceğimiz: “şiir okuyun, anadolu rock dinleyin, fanzini takip edin.”