Amerika’da, Orta Doğu Kütüphanecileri Derneği (Middle East Librarians Association)’nin yılda bir düzenlediği toplantılarda bu yıl Türkiye’deki fanzinler hakkında bir sunum gerçekleşti. George Washington Üniversitesi’nde, ülkedeki değişik üniversitelerden gelen yaklaşık 90 kütüphaneci bir araya gelerek, David Hirsch’i Türkiye’den toplamış olduğu fanzinler ve onlar hakkındaki izlenimlerini dinlediler. Türkiye fanzin tarihi, çeşitliliği, çıkmış ve çıkmakta olan farklı işler katılımcılara tanıtıldı. Aynı zamanda Kaliforniya Üniversitesinde oluşturdukları fanzin arşivinde de bahseden David, farklı coğrafyalardaki eğilimlere ve farklılıklara değindi.
Ülkemizde çıkan, farklı dillerdeki fanzinleri de katılımcılara sundu. Geçen Nisan ayında katıldığı Fanzineist festivallerinden de bahsederek, Türkiye’deki katılımcı kitleye değindi.
Fanzin Apartmanına geniş yer verilen sunum, katılımcılarda ilgi uyandırdı. Fanzin Mekanları çalışması, fankit hareketi, topluluk yapısı ve gerçekleştirdikleri etkinlikler üzerinden bilgilendirme yapan David, bizlerle olan tanışma hikayesini de anlattı. Özellikle ilk kargomuzu gönderdiğimiz zaman, içine iliştirdiğimiz mektubu da orada okuyan David, Türkiye fanzinciler olarak karşılaştığımız sıkıntıları izleyicilerle paylaşmış oldu. Kendisine bu gayretinden ve ilgisinden dolayı çok teşekkür ederiz.
David Hirsch kimdir ve neden Türkiye’deki fanzinleri topluyor?
Kendisi Kaliforniya Üniversitesi, Charles E. Young Araştırma Kütüphanesi’nde Ortadoğu sorumlusudur. Aslına bakılırsa sadece Türkiye’deki fanzinleri değil, Ortadoğu olarak belirlenen bölgedeki kitaplar ve basılı yayınlar başta olmak üzere yeraltı yayınlarını arşivleyen bir dostumuz. Bizimle ilk irtibata geçtiğinde şaşırdığımı itiraf etmeliyim çünkü kendi ülkemizdeki üniversitelerde bir masa açmaya, açıktan dağıtım yapılmasına bile izin verilmezken, Amerika’daki bir üniversite tarafından arşivlenmek amacıyla fanzin istenmesi garibime gitmedi değil. Ülkede hala da izinli mi, yasal mı, yasak mı tartışması süre dursun dünyanın bir ucundaki bir kütüphanenin çıkardığınız fanzinlerle ilgilenmesi güzel şey. Kaldı ki; David ile mevzu fanzin göndermek ile sınırlı değil. Gerek Fanzinist Festivali gerekse, İzmir olsun atlayıp gelmiş ve bir çok fanzinci arkadaşla yüz yüze görüşmüş biri. Ayrıca Amerika’dan fanzin örnekleri göndererek buradaki çeşitliliğe katkı sunmuş bir gönüllü. Bizler yeni işler ortaya koydukça paylaşmaya devam edeceğiz. Fanzin Yürüyor!