Merhaba, uzun zamandır yayında olmanıza rağmen sizinle yeni tanışabildik.
Öncelikle size Flashhilat Fanzin’in yola çıkış hikâyesini sormak istiyorum. Nasıl ve nerede başladı, ekibi nasıl oluşturdunuz?
Şubat 2019’un son günlerinde, sol ayağım, yatağıma bitişik doğalgaz peteğinin üzerinde, sık sık iki elimin parmaklarını birbirine geçirip başıma yastık üstü bir yastık yapıyor, tavana bakıp bir fotoğrafi fanzini çıkarmayı hayal ediyordum. Önceki yıllardaki birkaç fotoğrafi fanzini çıkarma girişimim başarısızlıkla sonuçlandığı için bir hüsrana daha yaklaşıyordum sanki hayal kurarken: Fanzinin tasarımcısı, editörü, redaktörü, yazarı, çizeri, fotoğrafçısı, çevirmeni her biriyle ayrı ayrı iletişime geçmek gerekecekti daha ilk sayı için ve tüm bu muhabbetin sonunda fanzin çıkmazsa kendime ve olası ekibe karşı yine mahcup olacaktım. Birden fanzinin, ruhu gereği sınırsız bir özgürlük sunduğunu, bu durumdan yararlanarak tek başıma hareket edebileceğimi düşününce hemen laptopun başına geçtim ve yazmaya başladım. Ben fanzinin editörü olacaktım ve diğer müstear isimlerim de fanzinin diğer yazarları. Farklı isimlerle – ki bunların arasında kadın isim de var – yazıları hazırladım ve mizanpajı halletim. Sonraki gün Urfa şehir merkezine indim ve bir fotokopicide 40 nüsha Flashhilat Fanzin bastım.
Her ismin bir hikâyesi olduğuna inanırım. Flashhilat anlamı nedir ve neden fanzininize seçtiniz bu adı?
Fanzine isim bulmak epey yorucu oldu. ‘’flashhilat’’, artık iyi ikili olduklarını düşündüğüm ‘’flash’’ ismi ile ‘’hilat’’ beşharflilerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bir isim. ‘’hilatin’’ fiili bir şeyin yükselmesi için kullanılıyor Kürtçe’de, ‘’roj’’ da ‘’güneş’’ demek, bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan ‘’rojhilat’’ da ‘’doğu’’ kelimesini karşılıyor. Bu bilgiler üzerinden açıklayacak olursam: Işık olmadan fotoğraf elde etmek, bugünün şartlarında imkansız olduğundan fotoğrafi ile ilgilenenler güneşin konumunu yakından takip ederler ve güneş kaybolduğunda ‘’flash’’lar patlar. Fotoğraf için hep olmazsa olmaz bir ışık. Fanzinin adı, bu bağlamda batının buluşu işten bir kelime ile kendi doğusundan bir fiili buluşturuyor. 1800lü yılların sonu ve 1900lü yıllarında başında doğuyu fotoğraflamaya gelen fotoğraf makinalı ilk batılıların defterlerine doğunun hikâyelerine dair notlar tutmasına selam çakan Flashhilat Fanzin, doğunun da batının da fotoğrafına ‘’bir şeyler anlatıyor’’ fikriyle bakıyor ve ‘’fotoğraf’’ı çekmekten ziyade onu yazıyor.
Fanzin bir ekip tarafından mı çıkarılmaktadır? Yazarlar ya da çizerler değişkenlik gösterir mi, dışarıdan yazı kabul ediyor musunuz, eğer ediyorsanız yazıyı yayınlamak için kriterleriniz nelerdir?
İlk iki sayıyı müstear isimlerle tek başıma çıkardıktan sonra, fanzinin yazarlığından tek sayfalık editör köşesine çekildim. Flashhilat, üçüncü sayıdan itibaren dışarıdan da yazı almaya başladı çünkü. Bedava yazdırma fikrine pek sıcak bakmadığım için, kaliteli içerik için fanzinden eseri çıkan kişiye telif ödeyeceğimi söyledim ve yazı, fotoğraf ve çeviri istedim. Beş sayı böyle devam etti, sonra telif ödemeyi durdurduk. Artık telif ödenmemesine rağmen dışarıdan çok sayıda eser gelmeye devam ediyor. Fanzine gelen eserlerin tamamına yer vermek mümkün değil. Genelde iki hafta süren bir değerlendirme sonucu, eserin fanzinde çıkıp çıkmayacağını, çıkmayacaksa neden çıkmayacağını bildiriyorum. Burası beni biraz üzüyor. Yazısı, fotoğrafı fanzinde çıkmadığı için kırılıp küsenler, hatta fanzinin sosyal medya hesaplarını engelleyenler var. Fakat efsaneler de oluşsun isterim: ‘’Flashhilat Fanzin’e gönderdiği fotoğrafı reddedilen genç fotoğrafçı, aynı fotoğrafla prestijli fotoğraf yarışması World Press Photo’da yılın fotoğrafı ödülünü aldı. Flashhilat Fanzin’in editörü yayın hayatına son verdiklerini duyurdu’’ gibi.
Fanzinin belirli bir türü vardır diyebilir miyiz? Ele alacağınız konuları nasıl seçiyorsunuz?
Flashhilat için ‘’fotoğrafi fanzini’’ diyorum. Burada, ‘’fotoğraf’’ ile ‘’fotoğrafi’’ arasındaki farka değinmekte fayda vardır belki. Fanzinde sadece fotoğraf olsaydı fotoğraf fanzini olurdu bu ama flashhilat fotoğraftan ziyade, fotoğraf yazılarına yer verdiği için fotoğrafi fanzini. Her sayıda her telden konular var şimdilik fakat ilerleyen sayılarda fotoğrafik olması şartıyla tematik sayı çıkabilir.
Fanzinin basılı dağıtım ağı var mıdır? Nerelere bırakıyorsunuz, ulaşmak isteyenler PDF tedarik edebiliyor mu?
Fanzinin bir dağıtım ağı yok. Okurları, bir süre abonelik sistemi ile takip etti Flashhilat Fanzin’i. Maddi külfetin fazlalığı ve ekip yetersizliğinden abonelik sistemini sonlandırdım. Fanzini Diyarbekir’de bir kitapçıya bırakıyorum, her sayıyı tutkuyla takip eden, hak ettiğinde fanzini öven yine hak ettiğinde fanzini yerden yere vuran okur okur oradan alıyor. PDF olarak da tam bir yıl geriden gelecek şekilde paylaşıyorum. Şubat 2019 sayısı, Şubat 2020’de PDF olarak paylaşıldı mesela. Mart 2019 sayısı Mart 2020’de.. Böyle böyle devam edecek. Fanzini matbu olarak takip eden okur, dijital okurun bir yıl ilerisinde olacak böylece. Bazı şeylere de hükmetmesin dijital.
Fanzin hangi periyotlarda çıkarılıyor?
Fanzin her ay çıkıyor. Mart sayımız 14. sayı. Bu sayıda Badem Sterra, Marrio Sorrenti’nin çektiği Kate Moss fotoğraflarıyla, ikilinin 90lı yıllardaki aşkına ve Moss’un göğsündeki benin bir kaybolup bir görünmesine dair yazıyor. Mewlûd Oguz, Hasankeyf’teki evine veda eden bir genci fotoğraflayıp su altında kalan tarih ile vedalaşıyor. Röportajda, ‘’Fotoğraf’’ adlı kısa filmiyle mülteci krizine değinen Ozan Takış, fanzinin sorularını yanıtlıyor. Fanzinin arka kapağında, siyah çerçeve içinde Bilal Seçkin’in kadrajından yine bir Hasankeyf fotoğrafı var.
Fanzin dilinin Kürtçe oluşu nedeniyle belirli bir kesime hitap ediyor, fanzini çıkarış ve dağıtım sürecinde her hangi bir sorunla karşılaştınız mı?
Kürtçe olduğu için değil, sadece fotoğrafiye dair olduğu için belirli bir kesime hitap ediyor aslında. Çünkü fotoğrafiye değinmeyen hiçbir yazı çıkmıyor fanzinde. İlk zamanlar fanzini binlerce okurla buluşturma üzerine akıl yoruyordum fakat zamanla bunun yanlış bir çaba, boş bir fikir olduğunu anladım. flashhilat fanzin, ‘’Kürtçe fanzin’’liği üzerinden değil, ‘’fotoğrafi fanzini’’liği üzerinden değerlendirilsin ve gerekli ilgiyi görsün istiyorum şimdi. Ama hayatın pratiği böyle akmıyor tabi: Başta hangi dilde, ne olduğunu anlamadığı için fanzini rahatlıkla basan, sonra Kürtçe olduğunu öğrendiğinde fanzini basmamak için basım ücretini iki katına çıkaran, fanzini basarken tedirginlik yaşayan, işi hemen teslim edip işyerinden bir an önce işyerinden çıkmamızı isteyen fotokopiciler oldu. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde hala böyle şeyler görmek korkunç değil, komik.
Genel anlamda fanzin dünyası hakkında ne düşünüyorsunuz? Takip ettiğiniz fanzinler var mı?
Gölge ve Gözaltı. Türkçede bu iki fanzini yakından takip ediyorum. Sahaflardan alıp okuduğum eski edebiyat fanzinleri de oluyor ara sıra.
Yola nasıl devam etmeyi düşünüyorsunuz, ilerisi için düşünceleriniz neler?
Her fanzin, ait olduğu dilin toplumunun varlıklarına ve yokluklarına göre şekilleniyor biraz da: Kaç sayı daha çıkar bilmiyorum ama Flashhilat Fanzin’in fotoğrafiye dair ilham kaynağı olmasını istiyorum. Şartlar el verdiğinde, bir fotoğraf-öykü yarışması planlıyorum. Bir de Flashhilat Fanzin, şimdiye kadar Diyarbekir ve Urfa’da basıldı. Önceki sayılarımızla benzer bir baskı kalitesiyle basacak fotokopi bulursam, Ağrı’nın bir ilçesi, Siir’te ve Malatya’da da fanzinin bir sayısını basarım ve güzel olur diye düşünüyorum.
Fanzin ile ilgili size ulaşmak isteyenler için iletişim bilgisi ya da sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilir misiniz.
Instagram: flashhilat Twitter: flashhilat Facebook: flashhilat.fanzin
Fanzin dünyasında olduğunuz için teşekkür ederiz, yolunuzun ışığı hiç sönmesin.
Teşekkürler, sizlere de fanzin fanzin muhabbetler, iyi çalışmalar diliyorum.