1994 Olayı ve Fanzinleştirilmesi (PDFli)

 

The Poet House bir instagram turu esnasında rasgeldiğim, İsmail Sertaç Yılmaz’ın yürütücülüğündeki oluşumun adı. Dizaynını ve basımını üstlendiği 1994 isimli bir fanzinin duyurusunu yapması münasebetiyle içeriğini inceledim. Aynen şöyle yazıyordu.

Bu fanzin, 1994 senesinde Arzu Baykara tarafından hazırlanmış ancak o zaman birtakım sebepler yüzünden basılamamıştır. Şimdi, 25 sene sonra 2019 yılında, aynı fanzin üstünde hiçbir değişikliğe gitmeden The Poet House etiketiyle İsmail Sertaç Yılmaz tarafından evde basılmış ve zımbalanmıştır.
Laciverd Dergisi yirmi beş yıldır yayımlanmadan bekliyor oluşuna özel 1994 ismiyle 30 adet üretildi, 3 nüsha Arzu Baykara’ya, 2 nüsha yayımcısına ve kalan 25 nüshası okurlara sunuldu.”

 

Tabii böyle bir işin ilgimi çektiğini itiraf etmeliyim. Tam 25 yıl sonra, tozlu raflardan çıkarak önümüze getirilen bu işi görmek istediğim açıktı. Hemen kendilerinden istekte bulundum.

Derginin (burada fanzin demeye ağzı varmamış olacak sanırım) fiyatı 25 TL dedi ve arkasından IBAN numarasını iliştirdi. Şöyle bir ekrana bakakaldığımı hatırlıyorum. Dönüp yazmama sebep olan paylaşımı tekrar inceleme ihtiyacı hissettim. Tahmini 30 sayfa (ki fanzinin tamamı 24 sayfa), kitap kâğıdına basılma, renkli kapak bir işti. Ya tamamı renkli olsa ne olurdu ki? Evde basılma bir işten bahsediliyordu. Bu maksimum(!) maliyetinin tam 5 katı demekti. Kolay gelsin diyerek konuşmadan çıktım.

Yaptığı işin fanzin olduğunu iddia edip arkasından, aynı bir tüccar mantığıyla kâr amacına niyetlenmiş bu işin hem fanzin olarak algılanması, hem de bunun böyle pazarlanması içimi acıttı diyebilirim. Bakın kim ne derse desin. “Bilmem ne abi şöyle diyor” diye kim nereye arkasını dayarsa dayasın, fanzin kültürünün içinde böyle bir olgu yoktur. İçerik özgürlüğü, basım çeşitliliğindeki serbestlik fanzin kültürünün temelini oluşturan takas ve kâr gütmeme temelini değiştirmez. Bakın böyle düşünen arkadaşlara sesleniyorum. Yaptığınız işe dergi diyebilirsiniz, art magazine veya herhangi bir şey demekte elbet özgürsünüz ama var oluş zeminini bu değerler üzerine inşa etmiş fanzin olgusunu sırf siz cebinize 500 TL fazladan koyacaksınız diye karalamanın, kitleler üzerinde farklı bir algı yaratmanın anlamını göremiyorum.

Tabii yukarıda bahsettiğim konuşma bu haliyle son bulmadı. The Poet House adlı hesaptan yazan kişi aynı bir ürün pazarlar gibi bunun 25 yıllık bir iş olduğunu, önemli yazarların kaleminden çıktığını ve sadece 25 adet olduğunu söylüyordu. Bir nevi special edition yani 😉

Bu kadarla da kalsa gene iyi. Bu fiyata kimsenin laf edemeyeceğini söyledikten sonra bir de kalkıp “fotokopi işler almak istersen 5 TL’ye alabilirsin” demesi sinirime dokundu diyebilirim. Ya adam kendi yaptığı çıkarcılık ve tüccarlık bir yana, bir de hayatını okunurluk üzerinden sürdürmeye çalışan fanzinlere dil uzatıyordu. O an kararımı verdim ve bu sözde special edition işin fanzinleştirilmesi lazım diye düşündüm. Fanzinleştirilmenin altındaki mânâ, bahsi geçen yayını kâr amacı bağlarından kopararak, saçma tekel anlayışından sıyırma hattında durmasıdır. Fanzine ulaşmak isteyenler aşağıdaki linkten 1994’ün PDF’ine ulaşabilirler. Hee siz ille de special olsun derseniz kendileriyle bağlantıya geçebilirsiniz tabii.

Neyse uzun lafın kısası bizim konuşma birazcık daha devam etti ve karşılıklı herhangi bir küfür ve hakarete varan konuşma olmadan layıkıyla ENGELLENDİM J The Poet House tarafından engellensem ve konuşmalarım artık göremesem de metnin tamamı bende mevcuttur. İsteyene gönderebilirim. Zaten konuşmadaki fotokopi kısmı olayı başka bir tartışmaya götüreceğinden konunun özünden kaymamak için bu mevzuyu fazla dallandırmıyorum ama beni hadsizlikle suçlarken fanzinler hakkında kullanılan “fotokopi derken birbirini taklit eden” diye bir ifadeyi en hafif ifadeyle çapsızlık olarak nitelendiriyorum.

Bu işi 25 yıl dolabında saklamış, zamanında fanzin adına emek vermiş kişilere ve yazarlara tek lafım yoktur ama bu vakayı sahipleneceklere bunun ötesinde tek bir diyeceğim de yoktur. Zaten konuya dair düşüncelerim ve duruş yazıda mevcuttur.

1994 Fanzin, tarafımızca belirli noktalarda çoğaltılıp fanzinleştirilmiş şekliyle yer alacaktır. Hem öyle bilmem ne fiyata falan değil. İsteyen herkes fanzin noktalarından edinebilir.

Fanzin Yürüyor!

FANZİN: 1994 Fanzin (PDF İNDİR)

Yorum bırakın