Bakü’de Fanzin Adımları: Monk

 

Günümüzde artan popüler kültür ve birbirinin benzeri edebiyat ürünlerinin okur kitlesini sardığı, yüksek meblağlarla pazarlandığı bir çağda Bakü’de çıkan güçlü bir ses, Monk Fanzin ile yolculukları, Azerbaycan’daki alternatif yayınlar ve fanzin kültürü hakkında konuştuk.  Özellikle felsefe, müzik ve denemeler üzerine yazılar yazan ekibi internetten okumak mümkün.

 


Monk Fanzini incelediğimde farklı bir iş ve yaklaşımınız olduğunu görüyorum. Metinler kendi dünyanızı okuyucuya ulaştırmaktan öte, bir sanat birikimini okur kitlesine duyurma çabasında olduğunuzu gözlemliyorum. Fanzin yolculuğunuz nasıl başladı? Sizi harekete geçiren neydi?

Yolculuğumuz 2016’nın martında başladı. Çevremizde daha önce de kafasına göre yazan arkadaşlarla topandık ve neden böyle bir şey olmasın diye konuştuk. Bizi harekete geçiren şey Bakü’de şimdiye kadar çok az kişinin fanzin çıkarması ve bu fanzinlerin neredeyse hiç bilinir olmaması.

 

Diğer ülkede olduğu gibi Türkiye’de de fanzin, karşı duruş, itiraz dili ve edebiyat tarafı ağır basan, bireyin sesini duyurma çabasının bir ürünü olarak kendini gösteriyor. Azerbaycan’da bu durum nasıl? Fanzin ismini almamış olsa bile izne bağlı kalınmadan, kar amacı gütmeyen yayınların ülkenizdeki tarihinden kısaca bahseder misiniz?

Söylediğimiz gibi şimdiye kadar Azerbaycan’da çok az kişi fanzin çıkardı. Yok diyebileceğimiz kadar az. Ekibimizden bazı arkadaşlar bir kaç yıl önce ülkemizde fanzin kültürünün temeleni kurdu diyebiliriz. Çıkardıkları fanzini hükümet alehine bir mitingde dağıttılar, ismi “Sola Dön!”dü. Fanzinde çeviri yazılar ve bir kaç karikatür vardı. Azerbaycan’da çok özel ve seçkin kitaplar çıkaran yayınlar olsa da, kar amacı gütmeyen yayınlar yok. Umarız bundan sonra, bu kültür yaygın bir hal alır. Bakalım nasıl olacak.

monk-fanzin

Kuşkusuz fanzinler için basılmaktan daha çok okur önüne gelmek daha büyük bir çaba ve gayret gerektiriyor. Dağıtımı nasıl sağlıyorsunuz, hangi şehirlerde yer alıyorsunuz? Fanzin bıraktığınız mekânların sizlere yaklaşımları nasıl? Etkinlikler ve buluşmalar oluyor mu?

Ekibimiz müzik eleştirmeni, çevirmen ve kendi bloglarında yazılar yazan arkadaşlardan oluşuyor. Fanzin yazarlarından Bakü, Sumgayıt, Fransa ve Polonya’da yaşayanlar var. Şimdilik sadece gençlerin grup olarak gidip bir şeyler içip sohbet edebileceği kafelere dağıtıyoruz. Dağıtımını yaptığımız mekanlardan bazılarının maalesef genel olarak fanzin hakkında bir bilgileri yoktu. Ama sağolsunlar hiçbiri itiraz etmedi. Her mekanda beş dakika falan fanzin ile ilgili bilgi veriyoruz, her sorun çözülüyor. Şimdilik buluşmaları sadece ekip olarak düzenliyoruz ve gelecek sayıda kimlerin neler yazacağını konuşuyoruz. Daha yolun başında olduğumuz için henüz özel bir etkinlik düzenlemedik ama bir kaç ay sonrası için fanzin yazarlarıyla buluşma, sohbet gibi bir etkinlik planlıyoruz.

 

Son olarak aldığınız okur tepkilerinden yola çıkarak ülkenizde sizin gibi bağımsız yayınların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Okur tepkileri beklediğimizden de güzel oldu. Fanzinin facebook sayfasına olumlu mesaj atanlar var ve bu bizi mutlu ediyor. Azerbaycan’da çok güzel fanzin çıkarabilecek arkadaşlar var. Umarım bir gün kafalarına göre yazdıkları blogları fanzinlerine taşırlar. Biz ülkemizdeki bağımsız yayınların geleceğini parlak görüyoruz. Görmek istiyoruz. Fanzin Apartmanına teşekkür ederiz.

 

Monk Fanzin PDF İNDİR

Yorum bırakın