İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi öğrencilerinin çıkardığı Üstyapı Fanzin’in 7. sayısı üzerine olacak bu yazım.
Üstyapı Fanzin, “Gezi 7 Yaşında!” kapağıyla karşılıyor okuru. Bu başlık bile okura, fanzine dair birçok şey anlatıyor. Fanzinin, memlekete ve topluma ilişkin bir tarafı, derdi olduğu belli. Bu açıdan, fanzin tamamen aydınlanmacı ve ilerici bir içeriğe sahip.
“Yayın Kurulundan” yazısı ile başlayan 7. sayı, bir İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü öğrencisinden gelen mektupla devam ediyor. Öğrenci, Covid-19 sebebiyle hem eğitim hayatında hem de geri döndüğü köyünde yaşadığı sorunlardan bahsediyor bu mektupta. Plansızlıkların, eğitimi ve günlük hayatı nasıl zorlaştırdığını gözler önüne seriyor.
Sayının en uzun yazısı “Ölümsüz Devrimci 202 Yaşında!”, Karl Marx’dan bahsediyor. Sanayi Devrimi ve Büyük Fransız Devriminin etkilerinin, Marx’ın yaşamına ve düşünce dünyasına dokunduğunun altı çiziliyor. Marx’ın “Feuerbach Üzerine Tezler” kitabının 11. Tezi de geçiyor yazıda:
“Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir.”
Marx da dünyayı değiştirmek için mücadeleye girer. Hem örgütsel hem de teorik olarak verilen mücadelenin bir sonucu, Engels’le birlikte hazırladığı “Komünist Manifesto” olmuştur. Kapitalizmi bilimsel bir bakış açısıyla incelediği “Kapital” cildinin ilk kitabını yazar. Paris Komünü’nü yakından takip eder ve işçi sınıfı adına dersler çıkarır. Kapital’in ikinci ve üçüncü cildini ise biricik dostu Engels, onun ölümünden sonra onun çalışmalarını ve notlarını temel alarak hazırlar.
Bir sonraki yazıysa “Büyük Anayurt Savunması ve Faşizmin Korkulu Rüyası Başkomutan Stalin”. Özellikle Stalin’in, dünyanın en kanlı savaşı olan İkinci Dünya Savaşındaki kilit rolüne odaklanılıyor. Nazizme karşı verilen tarihi mücadeleyi korkusuz ve gerçekçi bir bakış açısıyla yönetiyor. Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktından, Moskova Muharebesinden, Stalingrad Kuşatmasından, Kursk Muharebesinden, Leningrad Savunmasından ve son olarak Berlin Muharebesinden bahsediliyor.
“Hoşçakal Kardeşim” şiirsel bir dille, 68’lileri ve Deniz Gezmiş’i anlatıyor. “Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs” yazısı, 1 Mayıs’ın tarihsel geçmişini dile getiriyor. Son yazıda ise Latin Amerikalı devrimci Che Guevara merkeze alınıyor.
Arka kapak anlamlı bir duvar yazılamasıyla bitiyor: “Ali İsmail’e Atılan Son Tekmeyi Unutma!”
Üstyapı Fanzin’in açtığı yoldan sapmadan yürümesini istiyorum.