DSBM Fanzin ve Diğer Koşuşturmacalar: Hayri Saraç Röportajı (PDFli)

Hayri Saraç geçtiğimiz günlerde bir fanzin çıkardı, DSBM Fanzin. Depresive Suicidal Black Metal’i konu alan ve içindeki gruplarla birlikte bu tarz üzerinden tanıtma çabasına girişen fanzin, bilen bilmeyen bir çok kişi üzerinde merak ve ilgi uyandırdı. Ben de bu konu hakkında biraz konuşmak için Hayri’nin kapısını çaldım ve ortaya böyle güzel bir röportaj çıktı.

Merhaba Dost! DSBM Fanzin’i ilk duyduğumda çok sevindim. Senden bekliyordum böyle bir şey ve sürpriz oldu bu açıdan, peki bu fanzinin çıkış noktası nedir?

Öncelikle selamlar, bildiğin gibi uzun yıllardır metal müzik dinleyicisiyim ama DSBM e hep bir ön yargı var. Ama bana göre DSBM apayrı bir müzik türü. Ciddi anlamda bir ruhu var ve beni de biliyorsun insanların kaçtığı şeyleri gözünün içine sokmayı severim. Bu yüzden hayranı olduğum DSBM grupları ile ilgili böyle bir fanzin çıkardım. Gram pişman değilim.

Seninle yıllar önce yaptığım bir röportajda zaten Paskalya Tavşanı olarak Depresive Suicidal Black Metal tarzında yazdıklarının bestelenebileceğini söylemiştin. Ve senin bu karanlık müziğe olan sevgini çok iyi biliyoruz. Bu lanetli tür ile nasıl tanıştın?

Hiç hatırlamıyorum inanır mısın? Araştırmacı bir adamım. Dinlediğim, izlediğim, okuduğum şeylerin kökenini merak ederim. Hep bu merakım yüzünden oldu galiba. Neyse iyi ki de oldu.

Paskalya Tavşanı tam da bu minvalde yazan bir yazar ve yazdıklarının her zaman Black Metal’e ya da Doom Metal’i yansıttığını düşünüyorum. Herhangi bir grup ile böyle bir çalışma içinde bulunacak mısın?

Valla yaparız diyen bir grup çıkarsa neden olmasın kardeşim. Yeniliklere açık bir adamım; hayatı deneme yanılma ile yaşamayı da seviyorum. Cidden isterim böyle bir farklılık.

Bu Fanzin gerçekten karanlığın ve underground’un tam olarak kendisi. Peki bundan sonra DSBM Fanzin’in devam sayısı gelecek mi?

Devam sayısı DSBM olmayabilir lakin farklı müzik türleri üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Birkaç ay içinde yeni şeyler gelebilir.

Yere Düşen Travma artık kült olmuş ve çok sevilen bir fanzin ve sen arada böyle farklı fanzinler ile de fanzin kültürünü birbiri ile besliyorsun. Bu çok önemli gerçekten, bu konu hakkında görüşlerini almak isterim. Ve Yere Düşen Travma ‘nın yeni sayısı ne zaman gelecek?

Bu sözler için öncelikle çok teşekkür ederim. Elimizden geldiğince ekip olarak canavar gibi çalışıyoruz. Ki zaten Yere Düşen Travma Fanzin bir ekip ve ekip olarak bireysel çalışmalar yapmakta hoşumuza gidiyor. Misal, Fevzi geçen Serkeş isimli sağlam bir fanzin çıkardı ve farklı fanzinlerde çıkaracak. Kağan desen DDAF serisi ve farklı konseptler deniyor. Ekibim ile gurur duyuyorum. Çok fazla yükümüz var ama hepsini taşıyabiliriz. Tek sıkıntı İlayda. Onun için bir fanzin projesi yapamadık. Çok istiyorum onun da bir fanzini olsun. Grafiker olduğu için geri planda kalmayı seviyor. Zaten kalabalık kelimesini duyunca kriz geçiriyor. Ama onu da insanlığa kazandıracağım. Umarım.

Bu satırları okuyan bir kesim tam olarak bilmeyebilir. O Yüzden sana sormak isterim DSBM (DepresiveSuicidal Black Metal) nedir ve hangi grupları bu türde örnek olarak verebiliriz ve senin bu müzikle tanışma hikayen nedir?

Abi liste yapmaya kalksak ömür yetmez. Silencer dinlesinler, Nocturnal Depression, ThyLight, Cragataska sonra gerisi geliyor. Bir de DSBM olmasa da bu ara Mephorash ve MGLA ye fena sardım. Onlar da canavar gibi.

Ülkede müzik ki, özellikle Metal fanzin ve dergileri çok çok etkili çalışmalara imza atıyor. Örnek verecek olursak Takas Pazarı, Kanlı Teneke, Camıs Fanzin gibi.. Bu çalışmaları nasıl buluyorsun ve bizlere önereceğin çalışmalar var mı?

Hacım elime o kadar çok fanzin geliyor ki; hangi birini anlatsam bilmiyorum. Sosyal medyada bizi bulsunlar, biz fanzin meraklılarına yol gösteririz.

Peki Paskalya Tavşanı bizlere DSBM Fanzin’i okurken, yanında bu tarzın hangi grup ve şarkılarını dinlememizi tavsiye eder.?

Dediğim gibi Mephorash ve MGLA öncelikli onların dışında Batushka var Sargeist de olur. RottingChrist’in 666 şarkısını konvoy ile dinleyin. FuneralMist de yaratık. Bu liste uzar beni tutun.

Yıllarca Fanzin Kültürünün içindesin ve bu anlamda birçok çalışmaya imza atmış önemli bir isim olarak fanzinleri nasıl buluyorsun ve fanzinlere olan ilgi hakkında görüşlerin neler?

Eskişehir de şu ara bir fanzin merakı var, baya çalışıyoruz bunun için. Onun dışında Iğdır, Urfa gibi illerden elimize fanzin geliyor bu bizi ayrı bir mutlu ediyor. Bir de genç liseli arkadaşlar da bu işe atıldı ve heves olarak değil baya uğraş olarak yapıyorlar. Ortalık çok karışık. Fanzin kültürü çok renklendi bu aralar. Acayip mutlu oluyorum.

Fanzin Apartmanı olarak sorularımızı cevapladığın için sana çok teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz. Son olarak dostlarımıza neler söylemek istersin?

Eskişehir’de sular durulmuyor gençler. Her ay Şiirini Al Gel etkinliği, her ay raf tazeleme elimize ulaşan yüzlerce fanzin ve bunlara gelen olumlu tepkiler cabası. Sessiz gözükebiliriz ama Eskişehir atağa kalktı. Bizleri fanzin konusunda eksik bırakmayın. Sosyal medyadan beni ve ekibimi bulun. Fanzin konusunda her türlü yardıma açığız. Fanzin çıkarıp evimin adresini bilmeyen kalmadı. Her hafta dört beş fanzin geliyor. Bir gün bomba gönderseler bok yoluna gideceğim ama etinden korkanın kemiğini, gönderin gelsin. Gökhan sana da bu sorular için teşekkür ederim. Kendine iyi bak. Son olarak hep dediğim gibi,

Hepinizi seviyorum sen hariç.

 

FANZİN: DSBM Fanzin (PDF İNDİR)

Yorum bırakın