Biri Fabl Mı Dedi? O Zaman 99+1 Hayvan Fanzin (PDFli)

 

“Bu dünya sadece sana/bana değil, kardeşim. İnsandan çok hayvan yaşar bu dünyada, edebiyata malzeme olmak onların da hakkı!” diyerekten La Fontaine’nin başlattığı akıma kapılmış arkadaşımız Serkan ve ortaya 99+1 Hayvan Fanzin çıkmış.

Elime kâğıt-kalem geçince egzotik düşüncelerimi somutlaştırırım genellikle. Yine öyle yapıp paylaştığım kısa bir hikâyeyi fark etmesi sonrası Serkan’ın “Bir fanzinimiz var okumak ister misin?” teklifi ile tanıştım 99+1 Hayvan Fanzin’le.

Maalesef ki yaşadığım bölgede fanzin kültürü çok yaygın değil ve bu nedenle sosyal medyadan takip ediyorum çoğunu; şöyle gidip oturup çayımı alıp ellerimi ve gözlerimi sayfalarında gezdirerek fanzin okuyabileceğim bir mekân yok hani. Bu noktada benim için üzülüp kendi adınıza sevinebilirsiniz. Tabii ben de bu kültür ile tanışmış olmama sevinip, henüz hiç karşılaşmamış olanlar için üzülebilirim. Bu döngü böyle gider ama konumuz bu değil.

Konumuz : 99+1 Hayvan Fanzin

Fabl edebiyatı, verdiği mesajlar ve orijinalliği ile her zaman ilgimi çekmiştir. Düşünsenize hayvanları konuşturabiliyor, balığı karada yaşatabiliyor hatta ejderhalara ateş yerine su bile püskürtebiliyorsunuz; zorlarsanız, mandaya söğüt dalında yuva bile yaptırabilirsiniz. Böylesine hayal gücüne açık ve orijinal bir edebiyat dalının da bir fanzine konu olması yeterince ilgi uyandırıcı.

99+1 hayvan fanzin 1

Şaşırtıcı olmayacak ama ilgimi ilk çeken kısmı, kapak tasarımıydı sanırım. Okumaya geçmeden önce bir süre bakıştık ve farklı yerlere gidip geldik birlikte, kapak resmini görünce insanın içinde “Haydi, bir de arka kapağa bakayım, neymiş?” isteği uyanıyor, arka kapak ile daha fazla vakit geçirdiğimizi belirtebilirim.

Fanzinin standart dışı bir yazar-eser eşleştirmesi var giriş kısmında, açıkçası çok ince zekâ istemiyor anlamak için ama ben ilk seferde anlamamıştım… Anlayamayınca daha çok ilgimi çekti.

Fanzin, her yazarın bir hayvanı ele alarak yazdığı öyküler ile devam ediyor. Her hayvan sadece bir kez ele alınacak fanzinin yayınlandığı süre boyunca. Yani yazar birden fazla hayvanı konu edebilecek fakat bir hayvan yalnızca bir kez hikâyeleştirilebilecek.

Fanzine göz atma şansınız olduysa hikâyelerdeki konuların özgünlüğü sizin de dikkatinizi çekmiştir, çekmediyse kendinizi çek edin lütfen! Fabl edebiyatı, özgür düşünce ile paralel kullanılmış ve verilmek istenen mesajlar nokta atışı ile hedeflerine isabet etmiş.

Yakın zamanda fanzinin ikinci sayısı ile buluşacağız, umuyorum ki henüz ilk sayıyı okumamış kadar şanssız değilsiniz. Öyleyseniz de alın işte şans ayağınıza geldi, fanzini okumak isteyenler buradan ulaşabilir.

Derleyen, yazan ve düzenleyen arkadaşların ellerine sağlık, kaleminiz ve düşüncelerinizin tükenmemesi dileği ile…

Fanzin yürüyor!

FANZİN: 99+1 Hayvan Fanzin 1. Sayı (PDF İNDİR)

99+1 hayvan fanzin 2

Yorum bırakın