Kurgulanamayan Hayatlar: Talvar Fankit (PDFli)

Virüsün hayatımıza etki ettiği gerçeği üzerine birçok muhabbete yüzlerce kez tanık olduğunuza eminim. Bu durum edebiyat dünyasına da oldukça yansıdı. Mesela o saman kağıtlı dergiler muhtemelen biraz para kaybettiler. Yani, üzüldüm diyerek yalan söyleyip yazıma devam ediyorum.

Geçtiğimiz günlerde The Guardian gazetesinde çıkan bir haber var. Haberde Amazon Books sitesinde korona virüs üzerine çıkan binlerce kitap olduğunu söylüyor. Tabii ki satış odaklı işler bunlar. Bazı kitapların içeriği korona virüsü üzerine internette yayınlanan yazıların toplamından oluşuyor. Aralarında bilimkurgu öyküleri, distopyalar ve masallar bile var. İyi işlerin bu aptal kalabalıktan sıyrılacağına eminim.

Bu durum bu yazıyı okuyan, yani bizlerin ilgili olduğu alan olan fanzin dünyasına da yansıdı. Yayın hayatına son vermiş veya uzun zaman sessiz kalmış fanzinler bile bu tetiklenmeye karşı koyamadı ve yeni sayılar çıkardılar. İnternet üzerinden pdfler dağıtmaya başlayan birçok fanzin bulabilirsiniz. Hatta mutlaka bulun.

Günümüzün yükselen değerlerinden biri bilimkurgu diğeri ise distopya. Birçok yazar, dergi, fanzin ve edebiyat siteleri bu türlerde eserler ortaya koymaya başladı. Bugüne kadar üzerine pek düşmeseler bile dediğim gibi satış kaygısı, okunma kaygısı oldukça eğlenceli manzaralar ortaya koyabiliyor.

Ortaya çıkan birçok ürün arasında farklı bir yerde duracağına emin olduğum işlerden biri Efe Elmastaş’ın “Talvar” isimli fankiti. Burada arkadaş övücü konumda gibi gözükmek istemem, okuduğunuzda bana hak vereceksiniz. Talvar’ın içinde altı öykü bulunuyor. Öykülerin hepsi yarattığı evrenin bir yerinde yaşanıyor veya yaşanmakta. Belki şu an, bugün bile yazdığı öykü bir yerlerde gerçekleşiyor.

Öykülerin ana teması tabii ki günümüzün ana konusu olan virüs. Efe, virüsün ismini neden korona koymadı diye bir süre düşündüm. Sanırım korona virüsü olarak birçok öykü, deneme, şiir kaleme alınmıştır. Efe, şahsi fikrimce dönemlik bir eserden daha çok, kapsayıcı bir metin yazdığını düşünüyor. Sanırım bunu virüse farklı bir isim koyarak diğerlerinden farklılığını gösterme durumu olarak da görebiliriz.

Öyküleri okudukça genişleyen bir evrende küçülen insanlığın temsiline şahit oluyorsunuz. Her öykü farklı bir akış açısına sahip ve her öykü aslında bir temsili canlandırıyor.

Talvar hakkında birçok bilgi vermek istesem de amacım sizleri biraz meraklandırmak. Sebebi ise Talvar, ülke içinde bu aralar sıkça tüketilen distopya türüne sağlam bir örnek.

Şimdi yapmanız gereken tek şey pdf’i indirip Efe Elmastaş’ın sizler için sergilediği dünyanın içine bir adım atmak.

İyi okumalar.

Fanzin Yürüyor!

FANKİT: Talvar/Efe Elmastaş (PDF İNDİR)