göğsümde yankılanan bir
intikam şu bahar
Antalya’da çıkan ve yakın zamanda 2. Sayılarını çıkartan bir edebiyat fanzini Nâra. Farklı tasarımlarını yeni kalemlerle birleştirerek ortaya koymuşlar ve okunası bir işle okuru selamlamışlar. İlk sayılarını 250 adet basan ve bulundukları şehir dâhil birçok şehire ulaşan fanzin, gördükleri ilgiden memnunlarmış. Yolları açık olsun. Birazcık ikinci sayıdan bahsedeyim.
Bu sayıda bence en dikkati çeken ürünler şiirlerdi. Seçkide abartısız, yalın bir dil kullanılan metinlere yer verilmesi güzel olmuş. Mesela bir kaçından bahsetmek gerekirse Nuri İbrahim Karabudak’ın yazdığı Ödünç Nefes ve Nazgül Turhan’ın Fiyaka-sız şiirini örnek verebilirim.
Özellikle Ödünç Nefes’te hayatın geçiciliği, yazanın var olduğu dünyaya dair isyanları kaleme alınmış ve çevresindeki insanlar üzerinden yarında dair umutsuzluğu işlenmiş.
Biliniz ki! Loş yarınlara yetişemiyor nabzım
Bu asra inancım bir mezarlıkta gömülü
Velakin gitmek,
Tükenilmiş bir yaşama tutunuyor sancım
Hafıza-II metniyle Erdem Akbulut, öyküdeki karakteri, ünlü sanatçı Edith Hepburn ve Isabel’in konuşması üzerinden Bayan Hepburn hayat hikayesini anlatmaya devam etmiş ve evden kaçış sürecini, annesi, babasının ve aşık olduğu adam Frank O’Conner’dan bahsetmiş. Öykünün devamında, hayatındaki sırlara dair olan önemli bilgiler verilecekken metin sonlanmış. Sanırım fanzinin diğer sayısında devam edecek.
Fatma Acet ise Mısra-ı Berceste köşesinde bercestelerden alıntılara yer vermiş ve divan edebiyatından bir seçki sunmuş. Meraklısı için dikkat çekici.
Garip Garip Tepkiler yazısıyla Songül Sedef, son derece hoş bir konuyu ele almış ve Garip şiirinin çıktığı zamanlara ait, bu akıma karşı eleştirel karikatürlere yer vermiş. Orhan Ural imzalı, dönemin karikatürleri bugünden bakıldığında hayli keyifli.
Kitap İncelemesi köşesinde ise Kardelen İzci, Cengiz Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel kitabı üzerine yazmış ve ünlü yazarın hayat hikâyesiyle birleştirdiği yazım sürecini güzel bir şekilde kaleme almış. Fanzinin son bölümünde ise Aleyna Aksu ve Bahriye Yorgancı birbirleriyle karıştırılan kelimeler ve sıkça yapılan imla hataları üzerinden bir köşe hazırlamış.
Arka kapakta ise Cemal Safi’den ve Ülkü Tamer’den iki alıntıyla sonlanmış.
Göründüğü gibi bir edebiyat fanzini olarak Nâra, kendi penceresinden okura bir edebiyat yelpazesi sunarak, birçok türden izleri ortaya koyma gayretine girişmişler. Kendilerine ulaşmak için instagram sayfası ve narafanzin@gmail.com adresini kullanabilirsiniz. Keyifli okumalar.