Adana’da Fanzin Yürüyor: 7/C Sahaf

Adana’da fanzin adına yeni bir hareketlilik var. Yeni açılan 7/C Sahaf raflarını Fanzin Apartmanı için açtı ve fanzinler adına bir toplanma ve toplama iradesini gösteriyor. Şehirde her ne kadar (bilindiği kadarıyla, çünkü fanzin insanı her zaman şaşırtır) bir kaç fanzin çıkmış olsa da ne yazık ki bir süredir sessizler. Ama Adana yeni doğumlara gebe. En azından kulağımıza gelen fısıltılar o yönde. Tam bu noktada 7/C Sahaf’ın aldığı duruş hakkında konuştuk. İki genç kitapseverin çıktıkları yol üzerinden biraz sohbet ettik.

 

  • 7/C Sahaf’ın öyküsü nedir? Biraz bahseder misiniz?

Merhaba öyküsü biraz komik biraz eğlenceli bir şekilde ilerliyor. Liseden beri sürekli sahaf, antikacı ve kitapçılara gider dolaşırdım. Bir çoğunda da çalışma fırsatı buldum. En son çalıştığım sahafta, şimdiki ortağım Onur ile tanıştım. Benim ve onun hayali aynı olunca ve ailelerimiz de önceden bir tanışıklığı olunca bu iş biraz da hızlı ilerlemeye başladı. Cebimizde ikimizinde toplasan 10 lirası yok ama bir şeyleri başarma azmi çok fazlaydı. İnternetten satış yapmayı düşündük. Elimizdeki kitapları saydık 400’e yakın kitabımız vardı ve tek tek kitapları E-ticaret mantığı ile satış yapmaya başladık. Bize de bir isim lazımdı. Oturup düşünmeye başladık ve Ziyapaşa, Cemalpaşa, Okyanus, İsimsiz v.s. bir sürü isim saçmalamaya başladık ve sonunda aklıma 7/C geldi söyledim (ufak bir not olarak Adana’da yaşayanlar bilir ama yaşamayanlar için 7/C otobüs numarasıdır ve Adana arabayla bir ucundan bir  ucuna toplasan 20-25 dk da gidebilecekken 7/C ile 2 saate yakın sürüyor. Girmediği mahalle girmediği bulvar veya cadde yoktur.) sonra ismin saçma olduğunu düşündüm ve ortağım ismin güzel olduğunu söyledi, olabilir yapalım dedi. Bu sefer ise ben 7/C isminin saçma bir şey olduğunu ve yapmamızda ısrarlıyken beni ikna etti ve 7/C ismi böylelikle doğdu. Ufakta bir sloganla beraber “Biraz Gezgin, Biraz dolambaçlıyız.” Şuan ise 3000’den fazla kitap ve 200 den fazla efemera ile ilerliyoruz.

fanzin-apartmani-noktası-7c-sahaf

 

  • Adana’daki okur durumundan biraz bahseder misiniz? Ne okunur, ne konuşulur? Fanzine eğilim nasıldır?

Kendimce uzun süredir sahaf veya kitapçılarda çalıştığım için az çok görebiliyorum. Adana’da okur kitlesi gerçekten fazlaca var ve okuma isteği çok fazla ama net olarak ağırlıklı bir yöne değildir ve çok karmaşıktır. Okunan çeşit inanılmaz derecede fazladır. Yaş aralıklarına bile ayrılamayacak kadar zordur, yani genç kesim genellikle bu tarz okuyor veya şu tarz okuyor diyemiyorum. Fanzin olarak ise Adana’da zaten dergi kültürü fazla olmadığı gibi fanzin kültürü de popülaritesi yoktur ama fanzin için uğraşan ve gelişmesini sağlayan az da olsa insanlar vardır ve günden güne fanzini anlatmakta ve insanlara sevdirmeye çalışmaktadır.

fanzin-apartmani-noktası-adana

  • 7/C Sahaf olarak fanzinler açısından önemli bir boşluğu gidermek için kolları sıvadınız. Şehirde önceki yıllarda çıkan fanzinlerden haberdarız fakat son dönemde açıkçası pek ses gelmiyor. Fanzin Apartmanı rafları bu kültürün yayılması adına nasıl bir etkisi olur?

Haklısınız, gerçekten bu konuda inanılmaz derecede bir boşluk ve tembellik var olduğunu düşünüyorum çevremde bir çok insanın veya takip ettiğim bir çok insanın fanzinlerde yazıları sürekli veya ara sıra çıkmakta ama buna karşın Adana’da çıkan fanzinler ise 1 veya 2 sayı çıkıp ya dağılıyor ya da kapanıyor.

 

  • Gelecek dönemde yayılma ve şehirde fanzinin sesini duyurma adına neler yapmayı planlıyorsunuz?

Öncelikle Fanzin apartmanı ile birlikte fanzinlerin birçoğuna kapımı ve rafımı açmış bulunmaktayım. Şimdi ve ilerleyen süreçlerde ise gelen insanlara fanzini aşılamaya çalışıyorum. Yavaş yavaş bununla beraber insanların ilgisi çekip ileriki süreçlerde ise bir etkinlik veya bir buluşma yapabiliriz.

 

7/C Sahaf’ı daha yakından tanımak ve Adana’ya fanzin göndermek için facebook sayfasından iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın