Türkiye’de Bilimkurgu / Yüksel Yılmaz Söyleşisi

 

Son zamanlarda Yerli Bilimkurgu hayli etkileyici olmaya başladı. Daha birkaç sene önce umutları yitirmişken yıllardır bir şeyler yapmaya devam eden gruplar daha etkin olmaya başladı. Bunun sebeplerinden biri bence farklı toplulukların oluşması. Yeni açılan topluluklardan biri de Yerli Bilimkurgu Yükseliyor. Facebook üzerinden çalışmalarını sürdüren ekip güzel bir toplam oluşturdu. Birçok yeni yüz bu alanda kendine yer buldu. Bu ekibin yaptığı en iyi işlerden biri tabi ki sekmeden her ay e-dergi çıkarmaları. Araştırma, inceleme, öykü ve roman parçalarını kapsayan bu dergi bilimkurgu alanında iyi bir iz bırakacağına eminim.

Bu toplamlara destek veren birçok yazar arkadaş var tabi ki. Sadece YBKY değil Bilimkurgu Kulübü de sitelerinde ve facebook grubunda inanılmaz işler yapıyor. Bu sayfaları takip etmek bilimkurgu ilgilileri için faydalı olacaktır.

Geçtiğimiz günlerde YBKY sayfasında bir paylaşımda Yüksel Yılmaz’ın Bilimkurgu söyleşi olduğunu gördüm. Normalde yazarların söyleşi, imza vb. işleri genelde İstanbul’da olur ve diğer illerde olan insanlar bu durumdan hep nefret eder. Mesela ben. Söyleşinin Buca’da bulunan Tarık Akan Gençlik Merkezinde gerçekleşeceğini görünce heyecanlandım.

Söyleşiyi düzenleyen Yerleşke Dergi ile tanışmak ayrıca güzeldi. Dokuz Eylül Üniversitesi içinde güzel işler yapan bu arkadaşları aynı üniversite okumuş olmama rağmen haberdar değildim. Bunu kendilerine de söyledim. Gelecek günlerde kendilerini daha fazla duyacağız ama ondan eminim. Yüksel Yılmaz söyleşini ayarlayan bu insanlara ayrıca teşekkür etmek isterim.

Yüksel Yılmaz M4Y4 ve M4Y4 Nesil kitaplarının yazarı, ayrıca üçüncü kitabı ocak ayı gibi çıkacak söyleşiye gelseydiniz konusunu da öğrenirdiniz. 😀 Söyleşide yerli bilimkurgu hakkında birçok detaya değindi. Bunlardan üzerine düşünülmesi gereken bence bu kadar az ilginin olduğu bir alanda buluşan insanların parçalanması. Bu yazının konusu değil ama söylenmesi gerekiyordu.

Bilimkurgu okumanın önemi, geçmişteki örnekleri, bilimkurgu yazarlığının zorlukları ve karşılaştığı tepkiler söyleşinin genel başlıkları sayılabilir. En önemli kısım ise Yüksel Yılmaz’ın kendisiydi. İlk defa karşılaştığı insanlara yazar edası ile değil kırk yıllık dost gibi davranması söyleşiden daha çok keyif almamızı sağladı. Söyleşide Lagari fanzin üzerine de kısa muhabbet döndü. Gelen ziyaretçilere sırtlayıp götürdüğüm fanzinlerden dağıttım. Böylece birçok yönden güzel bir paylaşım olmuş oldu. Yüksel Yılmaz ve İzmir Bilimkurgu Kulübünden Atilla Eren ile yaptığımız ufak konuşmada İzmir’de bir bilimkurgu toplamı oluşturmamız gerektiğine kanaat getirdik. Gelecek günlerde bu konu üzerine gelişmelerden haberdar edeceğim.

Söyleşi için önce Yüksel Yılmaz’a sonra Yerleşke Dergi’ye teşekkür ederim. Fanzinlere ve Lagari Bilimkurgu’ya gösterdikleri ilgi için herkese teşekkür ederim.

 

Yorum bırakın