Müzeyyen’in Türküsü: Yaşanmışlığın Olduğu Bir Fankit (PDFli)

Fankit, İlhami Algör’ün “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” isimli kitabına ithaf ile başlıyor. Aslında tam olarak bir ithaftan daha çok itiraf. Fankiti okuduktan sonra merak ettiğim için hem kitabı hem de filmi izledim. Müzeyyen’i ister istemez merak ettiriyor ama biraz abartı olduğunu en azından kendi adıma söylemeliyim.

Efsun’un elinden çıkan fankit daha çok bir personal zine gibi ama tabi ki eser sahibi onu çağırmak isterse o da bize öyle gelecek. İlk sayfadan son sayfaya kadar Efsun bizi bir odaya kilitleyip sanki tüm hayatını anlatıyormuş gibi kaçacak çok yeriniz var ama santim ayrılasınız gelmiyor.

Fankit içerisinde şiir ve düzyazılar, çizimler ile desteklenmiş. Bu biraz daha ilginç bir hava katıyor işin içine. Neden derseniz metinler yaşanmışlık dolu bazılarında gizem ellerimizle kanayana kadar kazısak bile ulaşamayacağımız bir derinliğe gömülmüş. Bizler anlatılan dünyanın sadece görmemiz gerektiğini kadar görüyoruz. Efsun’a ne kadar yakınsanız bir şeyler o kadar net oluyor şansınız varsa bir rolünüz bile olabilir.

Bir kadının eksikliğinden başlayan hikaye, Babasına ait bir tablodan geçiyor. Vakitlerin geçişinden bahsettiğinde, 22 yaşında çocukluğuna dönmeye çalışan ama o günleri özlemeyen bir kadın görüyoruz.

Tüm bu kargaşanın içinde kaktüs olmak istiyor. Metin içerisinde yalnızlığını kendisi itiraf etse bile keşfediyoruz onunla birlikte bu yalnızlığı.

Adem’den başlayan metin Havva ile son buluyor. Umutsuzluğundan dem vurup beklentisizliğe alıştığını görüyoruz.

Fankiti bir bütün olarak ele aldığımızda yer yer kopukluklar veya çok açık olmayan metinler karşılaşmanız olağan. Fakat bütünlüğünü çok iyi korumuş. Tüm hallerini bir süzgeçten geçirmiş ve önümüze koymuş efsun. Alan alabildiğini, anlayan anlayabildiğini.

Efsun ile ilgili birkaç şey söyleyecek olursam son işlerine baktığımda oldukça çok yönlü bir yazar olma yolunda ilerliyor. Zaten çıkardığı fanzinler oldukça dikkat çekici fakat yazım dili yaptığı işe göre oldukça farklılık gösteriyor.

O zaman bize şöyle demek düşüyor “Sen hiç gitme” yazmaya devam et.

Fanzin yürüyor!

FANKİT: Müzeyyen’in Türküsü/Efsun Etlioğlu (PDF İNDİR)

Yorum bırakın