KRİTİK: Turşu Fanzin 8. Sayı Üzerine

 

“Dünyanın bitmemişliğine ve kaçıp gidiciliğine karşı isyandır”

Turşu Fanzin’in 8. sayısı elimde. Bu zamana kadar kendi meşreplerini, kendince aktaran ve bizlere en özenli haliyle sunan bu arkadaşlarımızı fanzin raflarından birçok kişi tanıyordur. Özellikle kraft kağıda basım yapan ve Kadıköy merkezli çıkan Turşu Fanzin, yılda ortalama 3 sayı çıkartıyor. İsterseniz lafı uzatmadan 8. Sayıya bir göz atalım.

Fanzin ağır bir konu üzerinden başlangıç yaparak, cinsiyetçi yaklaşımları, bir makale diziliminde ele almış. Yağmur’un kaleme aldığı yazının başlığı bile ilgi çekici. “Toplumsal Cinsiyetin İzlerini Köyde ve Kentte Aramak: Kadın Algısı Üzerine Bir Araştırma”. Tabii bu konunun altını doldurmak da hayli araştırma yapılmış olmasını gerektiriyor ki; Yağmur gerekli alıntılar üzerinden metnini başarıyla inşa etmiş ve okura derli toplu bir yazı sunmuş. Şahsım adına söylemeliyim, fanzinlerde bu tür yazıların yer almasını son derece beğeniyorum.

Arkasından Berfu’nun “Yok” isimli metni yer alıyor ve bir insan anlatısı üzerinden, insanlığın toplumsal ve bireysel olarak katettiği yolu sezdirme yoluyla bizlere sunuyor. Efsanevi bir anlatım, hissedilir derecede mevcut. Ama konu insanlığın 1000lerce yıllık aldığı yol olunca anlatı tarzı güzel duruyor.

“Leblebitozu Hikayesi” isimli yazı ise, günümüzden geçmişe bakan bir başka metin. Ama bu biraz daha mikro yaşamlar üzerinden genele bağlanmış tasvirler içeriyor. Hayat ve geçim zorlukları, insanlar arası değişen ilişki şekilleri metnin ana temasını oluşturuyor. Nur Erbek’in bu yazısından ufak bir alıntı:

“Bedavaya mal yol demişlerdi bu devirde, haklılarmış. Duaları bile bağışlarla satın alıyoruz dilencilerden. Dilenen bizler miyiz, onlar mı daha çözemedim. Bir liralık peçeteyle büyük dertlerimize çareler arıyoruz. Evler, aşklar, okullar istiyoruz peçetelerde.”

Fanzinde “Sizden Gelenler” isimli sayfalar var ve birbirinden farklı birçok metni barındırdığını söylemeliyim. Bu çeşitlilik fanzine farklı bir açı kazandırmış. Müntekim Gıcırhanım, Dimitry Sevim ilgimi çeken metinler.

Fanzini edinmek veya yazı göndermek isteyenler sosyal hesaplardan veya tursufanzin@gmail.com adresinden iletişime geçebilir.

 

Fanzin Yürüyor!

Yorum bırakın