Gezice Yaşamak: Kiltablet Fanzin Haziran Sayısı Üzerine

 

Ne zamandır yollarına devam eden ve haziran ayında 19. Sayılarını çıkartan Kiltablet Fanzin, bu sefer “gezdik-gördük” teması üzerine yazmış. Öykü fanzini olarak her zamanki gibi iyi bir iş çıkardıklarını söylemeliyim. Birkaç tane bölümden söz etmek istiyorum.

Bulunduğu ay sebebiyle ve yıldönümü şerefine, bahsettikleri konulardan biri de “Gezi Parkı” olmuş ve bu sayının editörlüğünü yapan Elvan Arpacık’da fanzinin önsözünde, ikisinin özdeşliği üzerinden bir metin kaleme almış. Hemen arkasından Av! öyküsüyle Canan Kuzuloğlu, Gezi olayları sonrası, bir lisede, veli ve müdür yardımcısı arasında geçen diyaloğu ince ayrıntısına kadar yazmış. O kadar gerçeğe yakın (belki de gerçeğin bir fotoğrafı) ki, geldiğimiz noktayı özetleyen bir tabloyla karşı karşıya bırakıyor bizi. Yalın ve dolaysız.

Bir Yolculuk isimli gezi anlatısıyla Yeşim Narter, Selanik’ten kalkan ve Atina’ya gitmekte olan bir otobüsün içine bindiriyor bizi ve yolculuğu, kendi gözlemlerine ve gezdiği yerlerdeki tarihe dayanarak yaptıklarını anlatıyor. Anlatı içinde yer alan, anne-baba-oğul arasında yaşanmış bir cinsel tercih çatışması, Midilli ve Mikanos adaları üzerinden olaya dâhil olmuş ve oluşturduğu alt metin ile okuyana bir duygu birikimi aşılamış.

Şirince’ye daha önce gittiniz mi, bilmiyorum ama defalarca giden biri olarak, oradaki havayı yansıtan en iyi yazılardan birinin Arif Kamil Olgun tarafından Tanrıçanın Sütü isimli metniyle ele alındığını düşünüyorum. Sade ve dolaysız anlatımıyla bir yaşanmışlık yazısı. Rum evleri, dolambaçlı sokakları ve adım başı rastlayabileceğiniz meyveli şarap dükkânlarıyla farklı bir havası olan bu köy, yaz kış birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü Efes Antik Kenti’ne de yakınlığı ile bilinen Şirince, bu yazıyla daha gitmemiş olanlar için ilgi çekici olacaktır.

Bir de bu sayıda bir kitap tanıtımı var. Yasemin Pforr’un yazdığı Zaman: Haziran 2013, Mekan: Gezi Parkı yazıda, Gezi Parkı üzerinden yaşananlar, olaylar, duygular ve refleksler ele alınmış. Anlatımını yaptığı Biber Gazı Öyküleri – Her Göz Bir Yangın Yeri kitabında bir araya gelen öykülerin doğum sancıları da denebilir. Birçok açıdan ele alınan, farklı gözlerden yansıtılan öyküler, olayın tanıkları, yaşayanları için hala daha çok sıcak. Bugün o sıcaklık hala daha bizleri sarıyor ve ateşliyor.

Bence gezi yazıları sıkıcıdır. Gezmek, görmek, yemek, içmek eylemleriyle sürüp giden yazılarda, insan kendini koyacağı bir köşe, yer arar. Bu sayı, farklı bir gezi olarak karşımıza çıkmış ve meraklısında ince izler bırakmıştır. Ellerine sağlık

Yeni sayısı yakında basılacak olan Kiltablet Fanzine ulaşmak için facebook hesaplarını ve kiltabletoyku@gmail.com adresini kullanabilirsiniz.

Bilen bilsin!

Fanzin Yürüyor!

Yorum bırakın