FANKİT: UYAN! / Yeni Dünyada Distopik Bir Öykü (PDFli)

 

uyan adamLagari Bilimkurgu’nun fankit serisinde başladığını daha öncede duyurmuştuk. Bu çıkışın ilk ürünü, Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı “Uyan!” isimli fankit oldu ve geçtiğimiz haftalarda basımı yapılarak ülkedeki birçok fanzin noktasına dağıtıldı. Okuyanlar üzerinde olumlu bir etki bırakan öykü, kimilerine göre gelecekte yaşanılası bir girişimin olası tasviri. Yapay zekânın ve robotların iyiden iyiye gün yüzüne çıktığı bir çağda işlevsizleşen insanlığın, mevcut iktidar mekanizmasını meşrulaştırıcı niteliğinden başka bir fonksiyonu kalmamıştır. Mutluluk hapları ve genel geçer atıl yaşamlarıyla oyalanmakta olan yaşamların içinde bulunduğu paradoks bu fankitin temel konusudur. Distopik bir öyküyle karşı karşıya olduğunuzu daha bu satırlardan bile anlamışsınızdır.

Halkın yaşamı, yönetenlerin hâkimiyeti altında mücadelesiz, dirençsiz ve ruhsuz bir hal almıştır ve kredilere bağlanmış bir hayat, insanların küçük zevklerine aracılık etmektedir. İşte fankitte yer alan Gecematik bu kredileri ulaşmakta, sistemin basit araçlarından biridir ve mekanizması basit bir prensip üzerine kurulmuştur.  Makine, kullanıcısı uyurken bilinçaltına pompalanan reklamlar aracılıyla tüketici tercihlerine etkide bulunmayı amaçlar ve uyuduğu süre içinde kredi kazandırmaktadır. Kullanıcının yapması gereken tek şey uyumak ve reklam dinlemek. Öyküdeki Hasan isimli karakter de tam da bunu yapmıştır ve sevgilisiyle gidecekleri bir tatilin hayalini gerçekleştirmek için kendisine bir Gecematik edinmiştir.

uyan fankit arka kapak

Öykü hakkında daha fazla bahsetmek istemiyorum ama böylesi distopik bir dünyada bir şeyler ters gitse ve uyku anında tüketici tercihlerini değiştiren bu makine sizi gizliden gizliye mevcut sisteme karşı örgütleme başlarsa ve bu makinanın arkasında çağın en geliştirilmiş yapay zekâsı varsa. Aslında bakarsanız içinde bulunduğumuz, belli bir kafese oturtulduğumuz yaşamlarımız, öyküde anlatıldığından çok da farklı bir yerde değil. Sadece elimizde olan araçlar kısıtlı, mevcut kapasiteler yetersiz. Ama bu açıdan baktığımızda yöneten ve yönetilen kesim arasındaki baskı gerçekliği ve insan faktörü içerisindeki değişkenlik sabit. Tüm değerlerini boşa çıkartan en önemli unsur ise insanın ta kendisi. Sözün özü imkânlar değişir ama insan denen yapıdaki rastlantısallık ve irrasyonellik kendini hep sabit kılar. Bu noktaya geldikten sonra fankit hakkında çok da fazla bir şeyden bahsetmek istemiyorum çünkü Ruhşen Doğan Nar’ın kaleminden öykü okumanızı ve sürükleyici anlatımını bir okur olarak deneyimlemeniz öneriyorum.

Fankitin oluşmasında, fankit başı Mehmet Fatih Balkı’ya, çizeri Levent Altınkaynak’a ve düzeni Yasin Gül’e çıkardıkları bu sıkı işten dolayı ayrıca teşekkür ederim. Yazının aşağısında fankitin PDFsini sizlerle paylaşıyorum. Şayet siz de gelecek dünyaya dair bir öykü kaleme aldıysanız ve bunu fankitleştirme çabasındaysanız Lagari Bilimkurgu ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Kendilerine sosyal medya hesaplarından ulaşmanız mümkün. Onların da her zaman söylediği gibi:

Bilimkurgu umuttur!

Kalın sağlıcakla

 

FANKİT: UYAN!/Ruhşen Doğan Nar (PDF İNDİR)

Yorum bırakın