Daha Yakından Tanıyalım: Kiltablet Fanzin Söyleşisi

zeynep yıldırım

 

Sanırım kıştı. Bir gün Elvan’ın evindeyiz. Muhabbet ediyoruz, sohbetin bir aralığında fanzin yapıyoruz arkadaşlarla, dedi. Kiltablet’i getirip masaya bıraktı. O gün çantama atıp dolmuşta tırtıklamaya başlamıştım sayfalarını. Öykü üzerineydi henüz tanışmıştık Kiltablet Fanzinle.

Her fanzin yeni sayılar geldikçe bütünsel bir yüz oluşturuyor sanki. Kimileri buna tarz diyebilir. Ya da başka bir şey. Basılmakta olan fanzinleri genel olarak takipteyseniz ya yazı dilinden ya da biçimsel tasarımından bir şekilde bunu seziyorsunuz. Kiltablet Fanzin ise “öykü” yü merkeze almış. Tasarımda görsel etkiyi minimalleştirmelerinin sebebi de belki “öykü okuma” eylemini güçlendirmek. Öyle de oluyor sahi.

Ritmik ve disipline çalışan bu ekibi ve sayılarını takip etmek bana ilginç geliyor doğrusu. Çocuklara yönelik yaptıkları çalışma da hayli keyifliydi. Şehir ve modernlik içinde “bir hikayesi olmak” yaşamsal açıdan her ne kadar güçleşse de hayatın anlık kesitlerinde gizli öykülerimiz. Ve geriye bu kesitleri yazmak ve Fanzin yapmak kalıyor. O zaman bir hikayemiz olabiliyor işte.

Söyleşi için Elvan Arpacık ve Kil Tab Let ekibine teşekkür ederiz.

kiltablet2

Merhaba, Kiltablet Fanzin uzun bir zamandır öykü ağırlıklı yayınını sürdürüyor. Bu ekip nasıl oluştu ve nasıl bir çalışma içinde?

Ekibin nüvesini birlikte atölye çalışması yapanlar oluşturdu. Gruba dışarıdan destek verenlerin yanı sıra sonradan katılanlar da oldu. Zaman içinde bir çalışma sistematiği kurulsa da gruptakilerin kimileri çalışma yaşamı, kimileri de yoğun bir  tempo içinde olduğundan her şey herkesçe paylaşılmaya, el birliğiyle yapılmaya çalışılıyor. Her sayının bir editörü ve belirlenen konusu var. Editörlük dönüşümlü olarak üstleniliyor. Ancak bu dönüşümlü editörlerin üstünde bir baş editörümüz daha var. Dönüşümlü editör, hazırlığın her aşamasında baş editörle birlikte çalışıyor. Kiltablet dışarıdan öykü yazmak isteyenlere açık. Gönderilen öyküler sayı editörü ve baş editörümüzce değerlendirilerek, olumlu-olumsuz görüşlerimizi ekiptekilerle paylaşıyor, ekip dışındaki yazarlarla iletişim kurmaya önem veriyoruz.

Fanzinin sadece öykü odaklı olmasının bir sebebi var mı?

Evet Kiltablet  öykü odaklı çünkü amacı öykü yazmak olanlarla yola çıktı. Her sayıda belli bir tema çerçevesinde öyküler, öykü bağlamında bir kitap tanıtımı ve bir söyleşi yer alıyor. Sebebi katılımcıların öykü yazmayı sevmesi, ifade biçimi olarak öykücülükte karar kılması denebilir.

Kiltablet öykü odaklı anladığımızca. Öykü yazımında teknik bir yaklaşımdan söz edilebilir mi yoksa asıl olan yazan kişinin özgün hikayeleri midir?

Belirlenen tema çerçevesinde herkes kalemini her anlamda -kurgu, anlatım, vs.- özgürce kullanabilir. Asıl olan elbette kişinin özgün öyküleridir. Sıradanlığı aşmanın, benzersizliği yakalama çabasının ve kendisi olmanın başka bir yolu var mı?

Bir sayınızı çocuklar için yapmıştınız, onun hikayesi nasıl gelişti?

Kiltablet grup arkadaşlarımızla çocuklara hitap edecek hayvan öyküleri yazmıştık. 23 Nisan’da bunları kullanarak Çocuk Özel Sayısı yapalım dedik. Sanırım dünyadaki ilk çocuk fanzini oldu bu sayımız. Kiltablet yazarlarımızdan arkadaşımız Yasemin Pforr “Her Çocuk Bir Tohum” adlı köy okullarına destek veren bir projenin kurucusu. 23 Nisan Çocuk Özel Sayımızı, onun okullarına dağıtmasını, çocukların da öykülere resim yapmalarını istedik. Resim gönderen her çocuğu da ödüllendirdik. Bu şekilde karşılıklı iletişime girmekten yazarlar da çocuklar da çok keyif aldı. Bunu geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz.

Kiltablet okuru ile nasıl buluşuyor, dağıtım ile ilgili nasıl bir yol izliyorsunuz?

Okurumuzla diğer fanzin gruplarının yaptığı biçimde yani fanzin kabul eden kitapçılara, bazı kafelere, bulunmasını uygun gördüğümüz noktalara fanzinlerimizi bırakarak hatta gönderilmesini isteyen kurumlara göndererek ve tabii internet üzerinden bütün iletişim olanaklarını kullanarak buluşmaya çalışıyoruz. Facebook, Twitter  yanı sıra yakın zamanda web sitemiz www.kiltabletoyku.com da devreye girdi.

Sayılarda tematik bir yaklaşım söz konusu bu konular nasıl belirleniyor?

Tematik yaklaşımlarımızı düzenli toplantılarımız sırasında belirliyoruz. Aklından konu önerisi geçenler paylaşıyorlar ve üzerinde görüş birliğine vardığımız tema, o sayının teması oluyor. Elbette gündeme ya da anmaya veya vurgulanması istenen bir duruma uygun düşen temaların önceliği olabiliyor.

Fanzin kültürü hakkında Kiltablet neler söyler?

Fanzin kültürünün derinliğini, tarihçesini, Kiltablet grubu da işin içine girdikten sonra öğrendi diyebiliriz. Özgür ve demokrat yapısı var fanzin kültürünün. Yayıncılardan bağımsız olmanın getirdiği özel sorumlulukları ve hazırlık çabasıyla ciddi öz denetim isteyen bir uğraş alanı. Varlığını kurumlara onaylatma gereği duymadan kendi özgün kimliğini edinmek midir fanzin kültürü?  Konunun ucu açık ve geniş bir tartışma alanı diyerek virgül koymamızda fayda var. Bu anlamda her fanzinin yeri ayrı olsa da sayı arttıkça benzeşmeler de kaçınılmaz olabiliyor.

 Bu söyleşi için teşekkürler, yeni sayıları ve yeni öyküleri merakla bekliyoruz.

Kiltablet okurlarına söylemek istediklerini, öykülerde söylüyor. Buna ek olarak  bizi okuyun ve bize öykü yazın diyoruz.

Yorum bırakın