Bizi Takip Etmeye Devam Edin, Çok Şaşıracaksınız: Camış Fanzin Röportajı

Geçenlerde elime ulaşan Camış Fanzin’i okur okumaz “bu arkadaşlarla tanışmalıyım” dedim ve klavyeye sarıldım. Memlekette şu sıralar sayıları hayli az olan müzik fanzinlerine iyi bir örnek ve ortaya koydukları işte gayet samimiler. İletişime geçmemle birlikte söyleşi başladı. Sağolsunlar, söyleşi teklifimi kabul ettiler ve ortaya böylesi güzel bir röportaj çıktı.

 

-Merhaba öncelikle Camış Fanzin’in hikayesini, nasıl ortaya çıktığını ve hangi fikirler ile çıktığını sizlerden dinlemek isteriz?

Doğukan Kula: Selamlar. Bir şeyler üretmek isteyen üç ev arkadaşı tarafından oluşturuldu. Biri şu an aramızda değil. Eskişehir’de moloz işiyle uğraşıyor. Furkanla ben müsaitiz. Rock müzik ve kültürü üzerine evde sürekli sohbetler  ediyorduk. Üsküdar Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Ahmet Ertegün Anma Gecesine gittik. Biraz tuhaf olacağını düşünmüştük ama orada bir şeyler filizlendi. Eve gelince hadi bi şeylerle uğraşalım dedik ve başladı.

Furkan Cengiz: Her şeyden önce bize bir isim lazımdı. 7 – 8 isim arasında yazı tura atarak anca Camış ismi kaldı. Kendimizin seveceği,okuyacağı tarzda bi şeyler yapmak istiyorduk. Türkiye’deki fanzinler genelde edebiyat ve şiir üzerine kurulu bunlardan çok sıkılmıştık. Müzik üzerine bir şeyler yapmak ve okumak istiyorduk.Yazmaya başladık.

DK: Annanem küçükken bana camış derdi. Türkiye’deki ilk fanzinlerden ilham aldık. Genel olarak punk tavırlarından örnek aldık. Mondo Trasho, Disguast, Laneth gibi ilk fanzinleri örnek aldık. Hala onlar kalitesinde fanzin çıkaramadık.

FC:  Üç arkadaş Mayıs 17 sayısında bu hikayeyi anlatmıştık. Detaylı şekilde okuyabilirler.

camış fanzin 1

– Camış Fanzin Rock Müzik ağırlıklı bir fanzin ve genelde bu müziğin oldschool yada klasik rock yanını ağırlıkta taşıyan konseptler üzerine yayınlar yaptı, okuduğum sayınız benim için çok özel oldu, bu konseptler nasıl belirleniyor ve bundan sonra bizleri neler bekliyor ?

DK: Ben Mondo Trasho’nun konsept sayılarından çok etkilendim. İlk 3 sayı derleme fanzinler yaptık. En sonunda Western türüne çok ilgiliydim. Evdekileri de kışkırtarak öyle bi şeyler düşündük. Hep birlikte tasarlıyoruz. Hep birlikte yazıyoruz. Genelde 15 gün konuşup 2 gün yazıp fanzini çıkarıyoruz.

FC: Bizde konsept belirleme normalden biraz farklı gelişiyor. Western izlerken hadi başlayalım bir şeyler yapalım diye direk konsepte dönüştürdük. Yeni sayımızda  malum okullar açılıyor, biz de çocuklara özel rock n roll içerikli hikayeler yazmak istedik. Aslında çok basitçe belirleniyor.

DK: Düz sıradan insanlarız.

-Camış Fanzin aslında Türkiye’de fanzin ruhunun başladığı Laneth (ki aslında bir Heavy Metal fanzinidir ve aynı zamanda Mondo Trasho ile birlikte ilk fanzin olma özelliğini taşır)gibi rock ağırlıklı bir fanzin, ülkemizde daha çok edebiyat üzerine çıkan fanzinin müzik üzerine daha az çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

DK: Müzik üzerine herhangi bir yayın çıkarmak çok daha zor ve kitlesi çok daha az. Böylece gün geçtikçe geri dönüşler azalıyor. İlgi az, çabalamak gerek. Bilgi birikiminin ve ilgini çok olması lazım. Bi yerde müzikle iç içe yaşaman lazım. Bizim genelde dinlediğimiz şarkılar 30 sene önce çıktı ve hala dinleniyor ve 100 sene sonra da dinlenilecek. Tüketilmiyor. Edebiyat üzerine o kadar çok yayın var ki hepsi hızlıca günübirlik tüketiliyor. Kolayca hazırlanabiliyor. Onları eleştiren şiirlerimiz de sayılarda var aslında.

FC:  Bunun farkındaydık ve okuyacak bi şeyler bulamıyorduk. Çok çok azdı. Biz de elimizi taşın altına koymaya çalıştık. Müziği edebiyatla harmanlamak istedik. Şiiri bile biraz diğer basitçe hazırlanmış fanzinlerle alay ederek yazdık.

– Camış Fanzin Rock ağırlıklı bir fanzin, peki ilerleyen sayılarınızda Heavy Metal ve türevlerine yer verecek misiniz ya da daha farklı sert müzik kulvarlarına?

DK:  Bu röportajda olmayan arkadaşımız daha sert ve metal parçalar dinliyor. O olduğu sürece vermeye çalışıyoruz. Son sayımızda o yoktu daha çocuk hikayelerin hepsi mutlu sonla bitti.

FD: Geri dönüşe çok açığız. Eğer katkıda bulunmak isteyenler olursa birlikte hazırlayabiliriz.

-Camış Fanzin’de edebiyata hiç yer vermeyi düşündünüz mü ver bundan sonra böyle bir düşünceniz olacak mı?

DK:  Hep iç içeyiz ama bizim içeriğimiz biraz daha farklı.

FC: Düşündük. Yer verdik. Hikayelerimiz var şiirlerimiz bile var.

-Peki Ülkemizde Rock ve Heavy Metal müziğin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

DK: Çok beğendiğim 3 – 4 grup var ama çoğu yeni bi şeyler ortaya koymaktan çok kopyalamayı tercih ediyorlar. Umarım daha özgün gruplar çıkar. Çok başarılı ve kendi soundunu oluşturmuş gruplar da mevcut.

-Camış Fanzin ile ilgili yorumlar ne yönde?

FC: Çizer arıyoruzzzzz!!!! İçeriğimiz çok beğeniliyor ama kapaklarımız hiiiç beğenilmiyor.

DK: O konuda çok yeteneksiziz. İstediğimiz yönde bi çizer grafiker bulamadık. Gerçekten ticari kaygı gütmüyoruz, bedava dağıtıyoruz ama ilgi çeksin diye kapağa sadece 3 koyduk. Kimse almadı. 🙂

camış fanzin 3

-Genel olarak Fanzin Kültürü yine bir atağa geçti, bu konuda görüşleriniz neler ve hangi fanzinleri takip ediyorsunuz?

FC: Atağa geçti ama bu iyi mi kötü mü bilmiyorum. İnanılmaz iyi içerikler var ama bi o kadar da kötüleriyle karşılaşabiliyoruz. Hepsinde elbet bi emek var ama bazı gerçekten hiç bana hitap etmiyor.

DK: Her şeyin iyi yanı olduğu kadar kötü yanları da var.

-Camış Fanzin’i nerelerden takip etme şansımız var?

DK: Şu aralar bi tek  Yolda Sahaf’a bırakıyoruz. Festivalleri kovalıyoruz. İstanbul dışına pek çıkamıyoruz.

 

-Fanzin Apartmanı olarak sorularımızı yanıtladığınız için size çok teşekkür ediyoruz. Son olarak bu satırları okuyan dostlara neler söylemek istersiniz?

Fanzin Apartmanı olarak bizimle röportaj yaptığınız için çok teşekkür ederiz. Bizim için de fırsat oldu. Açıkçası ne diyeceğimizi pek bilemedik. Bizi takip etmeye devam edin çok şaşıracaksınız.

Yorum bırakın